Sprinkhaan ontdekt die recordbrekend hoog kan zingen

sprinkhaan

Wetenschappers hebben in de regenwouden van Colombia en Ecuador insecten ontdekt die de hoogste ultrasone geluiden in het gehele dierenrijk maken. De mannetjes maken geluiden met een frequentie tot wel 150 kilohertz!

De onderzoekers ontdekten in totaal drie nieuwe soorten sabelsprinkhanen. De drie soorten zijn zo bijzonder dat de onderzoekers ze in een nieuw geslacht hebben onderverdeeld. Dat geslacht heeft de naam Supersones gekregen.

Die naam hebben de insecten te danken aan het feit dat ze extreem hoge ultrasone geluiden produceren. Het gaat om de hoogste ultrasone kreten die ons in de natuur bekend zijn. De mannelijke sprinkhanen uit dit geslacht slaken kreten met een frequentie tot wel 150 kilohertz. Ter vergelijking: de meeste sabelsprinkhanen komen niet verder dan 30 kilohertz. En wij mensen kunnen geluiden met een frequentie boven de 20 kilohertz niet eens meer horen.

De sprinkhanen kunnen niet vliegen. Waarschijnlijk maken ze de hoge geluiden om te voorkomen dat roofdieren – zoals vleermuizen – ze opmerken. De onderzoekers wijzen erop dat sommige vleermuizen geluiden met een frequentie tot 150 kilohertz kunnen opmerken, maar dat de extreme geluiden van de sprinkhanen snel wegsterven, waardoor een voorbijvliegende vleermuis ze toch niet snel zal oppikken.

Bronmateriaal

"Newly discovered insect 'Supersonus' hits animal kingdom's highest-pitch love call" - Lincoln.ac.uk
De foto bovenaan dit artikel is afkomstig uit PLoS ONE (doi:10.1371/journal.pone.0098708).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd