Stapeltje geld werkt beter dan aspirine

Iemand die pijn lijdt, heeft baat bij een aspirientje. Maar een stapeltje flappen helpt minstens net zo goed. Dat blijkt uit onderzoek. Geld zou in staat zijn om pijn te voorkomen en te genezen. En daarmee hoort het eigenlijk niet langer in de portemonnee thuis; het zou een plekje in het medicijnkastje moeten krijgen!

Onderzoekers van de universiteit van Minnesota gaven de helft van hun proefpersonen voordat ze aan het eigenlijke experiment begonnen een stapeltje geld dat ze moesten tellen. De andere helft kreeg witte vellen papier om te tellen. Vervolgens werden alle proefpersonen tijdens het experiment aan verschillende niveaus van pijn blootgesteld: ze moesten hun hand in een kom met heel heet water stoppen en aangeven hoe erg de pijn was. Ook werd gemeten hoelang de proefpersonen hun hand in het water konden houden. Al snel bleek dat de mensen die eerst geld hadden geteld minder pijn ervoeren.

Eigenwaarde
De onderzoekers vermoeden dat het geld ervoor zorgt dat het zelfvertrouwen en de gevoelens van eigenwaarde een boost krijgen. Uit eerdere onderzoek is al gebleken dat mensen met een gezond gevoel van eigenwaarde pijn beter kunnen weerstaan.

Pijn
De wetenschappelijke wereld staat nog steeds voor een raadsel als het gaat om pijn: elk mens ervaart pijn weer anders. De één heeft een hoge, de andere een lage pijngrens. De reden daarvan is onbekend. Uit steeds meer onderzoeken blijkt echter dat het brein – ook zonder pillen – zodanig bespeeld kan worden dat de pijn minder wordt.

Het tellen van geld is niet de enige manier waarop de pijn kan worden afgewend. Zo bleek eerder ook dat het kijken naar een foto van een geliefde de pijn draaglijker maakt. En patiënten die een nieuwe knie of heup krijgen, hebben, mits ze een huisdier hebben om te aaien maar de helft van de normale hoeveelheid medicijnen nodig.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd