Stress en vermoeidheid onderhouden ook onze goede gewoonten

appel studie

We hebben minder controle over ons gedrag wanneer we moe of gestrest zijn. Nieuw onderzoek toont aan dat stress of vermoeidheid niet automatisch tot negatief gedrag hoeft te leiden. We vervallen ook dan gewoon in onze positieve gewoonten.

Gewoonten maken het mogelijk dat we elke dag automatisch kunnen functioneren. Hoe ziek, zwak en misselijk we ook zijn, we poetsen toch iedere dag onze tanden. Gewoonten kunnen positief zijn. Stress en onnadenkend gedrag kunnen daarom ook leiden tot goed gedrag. Zo gaan we niet alleen vet eten als we moe zijn, maar blijven we evengoed ook sporten. Komt dat even mooi uit. Al moet u natuurlijk wel over die goede gewoonten beschikken.

“Gewoonten blijven bestaan ook al zijn we te moe om onszelf te beheersen,” vertelt Wendy Wood, één van de hoofdonderzoekers. Zo bleek bij één van de vijf experimenten dat studenten in een stressvolle examenperiode waarin ze het minst sliepen het vaakst in oude gewoonten vervielen. “Het leek alsof ze de energie niet hadden om iets nieuws te doen,” vertelt Wood. Zo aten de ongezonde eters nog ongezonder in de examenperiode en de gezonde eters evengoed gezond ondanks dat zij gestrest waren. En dat gold ook voor andere gewoonten zoals de krant lezen of vaak sporten. De periode was drukker en de studenten hadden minder tijd, toch bleven ze die gewoonten onderhouden. “Gewoonten vereisen niet veel wilskracht en nadenken.” Wilskracht is dus niet hetgeen wat u mist wanneer u uzelf niet lijkt te kunnen beheersen. Wat u mist zijn goede gewoonten. “Als we ons gedrag willen veranderen, denken we na over hoe we onszelf motiveren of kunnen beheersen. Maar wat we eigenlijk moeten doen is nieuwe gewoonten bedenken en beginnen, zegt Wood.

Het onderzoek dat in juni in de Journal of Personality and Social Psychology komt te staan, stelt dus dat gebrek aan controle niet automatisch toegeeflijkheid of genotzucht betekent. Het is de onderliggende gewoonte waar we voor het gemak voor kiezen, en die kan ook positief zijn.

Bronmateriaal

"Healthy habits die hard" – University of Southern California.
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Christopher Bowns (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd