Supersimpel testje verraadt hoe creatief u werkelijk bent

tekening

Wetenschappers hebben ontdekt dat heel gemakkelijk kan worden vastgesteld hoe creatief iemand is. Het enige wat u nodig hebt, is een aantal zelfstandige naamwoorden en twee minuten tijd.

Onderzoekers verzamelden 193 proefpersonen en lieten ze zelfstandige naamwoorden zien. De proefpersonen kregen de opdracht om bij elk zelfstandig naamwoord een zo creatief mogelijk werkwoord te bedenken. Die werkwoorden moesten wel verband houden met het zelfstandig naamwoord. Zo kregen proefpersonen bijvoorbeeld het woord ‘stoel’ te zien. Ze konden daarop antwoorden met ‘zitten’ of het al aanzienlijk creatievere ‘staan’ (op een stoel staan om een gloeilamp te verwisselen, bijvoorbeeld). Het testje duurde twee minuten.

Creatief schrijven
De onderzoekers controleerden of alle genoemde werkwoorden echt bestonden en bij het zelfstandig naamwoord hoorden. Wanneer dat niet het geval was, werden deze woorden niet meegeteld. Vervolgens namen de proefpersonen nog aan enkele andere experimenten deel waarbij hun creativiteit heel concreet kon worden vastgesteld. Zo moesten ze bijvoorbeeld een tekening maken, een verhaaltje schrijven of hun creatieve prestaties in hun leven benoemen.

WIST U DAT…
…sociale afwijzing sommige mensen creatief maakt?

Nauwkeurig testje
Het twee minuten durende testje met de woorden bleek heel nauwkeurig te kunnen voorspellen hoe creatief mensen werkelijk waren. De mensen die heel creatief waren met woorden, waren ook creatief tijdens het tekenen en vertellen van verhalen.

Het onderzoek is heel interessant. In de toekomst kunnen onderzoekers het simpele woordentestje wellicht in een MRI-scan afnemen en zo hopelijk de delen van het brein die een rol spelen bij creativiteit identificeren. Eerder was dat heel lastig, omdat de huidige manieren om creativiteit op te roepen of vast te stellen (verhalen schrijven, tekeningen maken) niet geschikt zijn voor in een MRI-scan. “We willen begrijpen hoe creativiteit tot stand komt,” legt onderzoeker Jeremy Gray uit. “Innovatie komt niet zomaar tot stand: niemand leert op de kleuterschool het ABC en schrijft vervolgens een geweldige roman of gedicht. Mensen moeten ergens vaardig in worden alvorens ze er creatief mee om kunnen springen.” Uiteindelijk kan het onderzoek leiden tot nieuwe trainingsprogramma’s waarin mensen hun creativiteit verder kunnen ontwikkelen.

Bronmateriaal:

"What makes creativity tick?" - MSU.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Juli (cc via Flickr.com).
 • Liënne ten Kate

  Ik zou wel graag willen meehelpen aan zo’n onderzoek. Ik ben heel erg creatief en ben wel benieuwd hoe dus mijn brein in elkaar zit.

  • http://localhost/ Mainstream

   “Ik ben heel erg creatief” is nogal subjectief, maar als u graag deel wilt nemen aan een dergelijk onderzoek heeft het vooralsnog weinig zin om dat op een site als deze te vermelden… Ik denk niet dat de onderzoekers meelezen gezien de bron Michigan State University is 😉

 • NatNiks

  Soms is de test persoon creatiever dan de onderzoeker en ziet deze het verband tussen de woorden niet !

 • Nico Reus

  dat weten we dus ook weer als het te pas komt, bij ‘stoel’ geen ‘zitten’ invullen.

 • Bonusje

  Dat is geen creativiteit de voorzetsels af raggen en wat random werkwoorden er bij doen die te binnen schieten.

 • Lena

  wel vreemd dat ze verband moeten houden met het woord dat beperkt je juist weer. Dan kun je beter de test doen waarbij je bij een voorwerp moet bedenken wat je er allemaal mee zou kunnen doen. dan kom je juist op de meest uiteenlopende ideeën.

 • Ruth Derycke

  Wisten de deelnemers op voorhand waarvoor de test was? Ik kan me inbeelden als ik stoel hoor, dat ik zitten zal zeggen, maar als ik creatief zou moeten doen, dansen zou zeggen. (stoelendans :) )