Uniek: Tibetaanse makaak voedt tweeling op

Voor het eerst zijn wetenschappers er getuige van geweest hoe een Tibetaanse makaak met succes een tweeling opvoedt.

Dat schrijven onderzoekers in het blad Primates. Ze bestudeerden Tibetaanse makaken in China. De primaten in kwestie leven in hun natuurlijke leefomgeving, maar krijgen wel voedsel van mensen. Toch zijn de dieren daar niet van afhankelijk: zo komen ze soms wel eens een week niet opdagen.

Uniek
In deze omgeving deden de onderzoekers hun bijzondere waarnemingen van een moeder die met succes een tweeling op de wereld zette en opvoedde. En dat is een hele bijzondere gebeurtenis, zo legt onderzoeker Megan Matheson ons uit. “Het is voor het eerst dat een tweeling in deze soort is waargenomen. Bovendien zijn tweelingen heel zeldzaam in de meeste soorten primaten.” Dat laatste is logisch. “De overlevingskans van een tweeling is veel kleiner dan die van één jong, doordat er veel energie voor nodig is om twee jongen tegelijkertijd op te voeden.”

WIST U DAT…

…wetenschappers onlangs een uitgestorven aapje springlevend hebben teruggevonden?

Supermoeder
Toch slaagde het vrouwtje dat de onderzoekers bestudeerden daar wel in. En dat verraste Matheson, zo vertelt ze. “Het vrouwtje was heel bekwaam. Ze is relatief jong en klein, dus het dragen van de jongen is een enorme last. Maar zelfs toen de jongen enkele maanden oud waren was ze in staat om beide jongen te dragen en er zelfs met te rennen.” Toch vergde het wel veel van het vrouwtje en dus moest ze compromissen sluiten. “Ze besteedde in vergelijking met de andere vrouwtjes meer tijd aan rusten en voeden en minder tijd aan socialiseren en reizen.” Maar dat maakt de inspanningen van de moeder niet minder imponerend. “Het is nog steeds indrukwekkend dat ze zich zo kon bewegen.”

Lastig
En dat is informatie waar wetenschappers iets mee kunnen. Wetenschappers dachten altijd dat tweelingen het in het wild zo moeilijk hadden, omdat hun moeder het voeden van en reizen met twee jongen lastig vindt. “De veranderingen in het gedrag van de moeder voorziet ons van echt empirisch bewijs daarvoor.”

Op dit moment gaat het voor zover Matheson weet nog steeds prima met de tweeling. En wetenschappers zullen de twee ongetwijfeld ook de komende jaren nog goed in de gaten houden. “Het is interessant om te zien hoe de relatie tussen de jongen zich ontwikkelt. Over het algemeen zijn broers en zussen hecht met elkaar, dus men zou verwachten dat deze twee nog hechter zijn. Wel is het zo dat het twee mannetjes zijn en van mannetjes verwachten we dat ze hun groep uiteindelijk verlaten.” Of de veronderstelde speciale band daar invloed op gaat hebben, is onduidelijk. “Blijven ze bijvoorbeeld langer bij hun groep? Of gaan ze samen weg? Dat weten we over aan aantal jaar.”

Bronmateriaal

Interview met Megan D. Matheson
"First occurrence of twins in provisioned free-ranging Tibetan macaques (Macaca thibetana) at Huangshan, China" - Springerlink.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Pete & Brook (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd