Veel kerncentrales liggen in gebieden waar tsunami kan toeslaan

Zeker 23 kerncentrales liggen in een gebied waar tsunami’s kunnen toeslaan. Dat concluderen Spaanse onderzoekers na het vergelijken van diverse datasets. Vooral in Azië zijn de risico’s aanzienlijk.

De wetenschappers van het ‘Centre for Research on the Epidemiology of Disasters’ (CRED) legden twee belangrijke datasets naast elkaar. Eerst keken ze naar gebieden waar het risico op tsunami’s het grootst is. Onderzoeker José Rodriguez: “We hebben daarbij gekeken naar het aantal tsunami’s dat plaats heeft gevonden in bepaalde regio’s. Daarbij keken we naar historische, archeologische en geologische bronnen. Daaruit maakten we op welke gebieden in de wereld de meeste risico’s op tsunami’s hebben.” De kustlijn die mogelijk gevaar loopt, beslaat een groot deel van Azië en Zuid-Amerika.

De grootste kernrampen

We hebben al eerder een lijst met de grootste kernrampen ooit samengesteld. Wellicht is dat een goede waarschuwing.

China
De wetenschappers keken vervolgens naar de positie van kerncentrales in de wereld. Maar liefst 23 centrales, die samen 74 reactoren bevatten, lopen direct gevaar bij een tsunami. Vooral in China wordt heel hard gebouwd. “Er zijn wereldwijd 64 reactoren in aanbouw,” zegt Rodriguez. “Daarvan staan 27 in China. Dat geeft de nucleaire ambities van het land aan. Maar 19 van die 27 reactoren staan in risicogebieden. We zien dat nog teveel naties geen duidelijke maatregelen nemen tegen dit soort enorme risico’s. Wij raden aan veel meer wetten en regulering voor dit soort potentiële gevaren in te voeren.” De onderzoekers pleiten er overigens ook voor dat er meerdere ‘rampenkaarten’ komen, waarin andere mogelijke gevaren worden weergegeven. “Dat is de enige manier om een duurzaam leefklimaat voor mensen te garanderen.”

De wetenschappers vonden 23 centrales (22, plus Fukushima) die in de gevarenzone liggen. 13 daarvan (met 29 reactoren) zijn actief. 4 centrales worden momenteel uitgebreid met 9 nieuwe reactoren, en er zijn 7 centrales (met 16 reactoren) nog in aanbouw.*

Weinig kennis
De wetenschappers geven aan dat we eigenlijk nog maar heel weinig weten over tsunami’s. “Het is heel moeilijk tsunami’s te voorspellen, omdat ze veel verschillende oorzaken hebben. Ze kunnen ontstaan door zeebevingen, aardbevingen, vulkanische erupties, of aardverschuivingen. Daardoor zijn ze moeilijk te analyseren.” Als voorbeeld noemen de onderzoekers de aardbeving in Japan. “Die had een kracht van 9 op de schaal van Richter. De meeste onderzoekers dachten daarentegen altijd dat daar maximaal een kracht van 8 mogelijk was. Dat geeft maar aan hoe we de risico’s van tsunami’s vaak onderschatten.”

* Twee centrales in China worden in het onderzoek gerekend als één centrale, omdat ze op dezelfde plek liggen.
** De onderzoekers hebben aangegeven zelf geen banden te hebben met andere belangenorganisaties.

Bronmateriaal

"Civil nuclear power at risk of tsunamis" - Springerlink.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Ian Britton (cc via Freefoto.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd