Venusovergang: gelukkig hebben we de foto’s nog

In Nederland onttrok slecht (en lokaal: heel slecht) weer de Venusovergang aan het zicht. Gelukkig was ‘ie in andere delen van de wereld wel te zien en werden daar de mooiste foto’s gemaakt.

U kon er de afgelopen weken niet omheen: de Venusovergang. Het gebeuren werd in talloze media breed uitgemeten. En terecht, want het beloofde een mooi en vooral bijzonder spektakel te worden. Venus bewoog voor de zon langs en zou (in Nederland bij zonsopkomst) als een zwarte stip op de zon te zien zijn. Een plaatje dat we niet snel weer konden bezichtigen: de volgende Venusovergang vindt pas in 2117 plaats.

Slecht weer
Maar zoals gezegd gooide slecht weer roet in het eten. Een dik wolkendek onttrok de zon en dus ook de Venusovergang in Nederland aan het zicht. Enkel op de Waddeneilanden was de Venusovergang kort na zonsopkomst even te zien (bekijk de foto’s hier).

De foto’s
In andere delen van de wereld was de Venusovergang gelukkig wel langdurig goed te zien en daar werd wat afgekiekt. En ook in de ruimte zijn foto’s van het spektakel gemaakt. De eerste kiekjes kunnen we u nu alvast voorschotelen. Zo kunnen we toch nog een beetje van de bijzondere Venusovergang genieten.

Matthias Dietrich maakte bijvoorbeeld onderstaande foto vanuit de Ohio State University. Te zien is hoe Venus voor de opkomende zon heen beweegt.

Foto: Matthias Dietrich (via Spaceweather.com).

John Rohrer maakte deze foto waarop de zon en Venus in volle glorie te zien zijn. Roder maakte de foto vanuit Canada.

Foto: John Rohrer (via Spaceweather.com).

Ook het Solar Dynamics Observatory, een observatorium dat zich in de ruimte bevindt en de zon bestudeert, legde de Venusovergang vast. De foto’s zijn prachtig en laten goed zien hoe klein Venus ten overstaan van het geweld op de zon eigenlijk is.

Foto: Solar Dynamics Observatory.


Foto: Solar Dynamics Observatory.

Ook de foto hieronder is door het Solar Dynamics Observatory gemaakt. En wel op het moment waarop de Venusovergang zijn einde naderde. Het lijkt net of er een hapje uit de zon is.

Foto: Solar Dynamics Observatory.


Maar het Solar Dynamics Observatory was niet de enige die vanuit de ruimte een oogje in het zeil hield. Ook astronaut Don Pettit in het internationale ruimtestation volgde de Venusovergang op de voet. En natuurlijk maakte hij foto’s. De kiekjes zijn uniek: het is voor het eerst dat een mens de Venusovergang vanuit de ruimte fotografeert.

Foto: Don Pettit.


Foto: Don Pettit.

Ook de Nederlandse astronaut André Kuipers laat weten vanuit het ISS een fantastisch uitzicht op de Venusovergang te hebben gehad. Zijn tweet gaat vergezeld door onderstaande foto.

Foto: NASA.

Bronmateriaal:

-
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA.
 • http://www.scientias.nl/ Tim Kraaijvanger

  Prachtige foto’s. Jammer dat het bewolkt was :-( Maar ja, gelukkig wel meegemaakt in 2004.

  Heeft überhaupt iemand in NL of België dit jaar de Venusovergang live kunnen aanschouwen?

  • Caroline Kraaijvanger

   Ik heb het artikel zojuist aangepast 😉 Op de Waddeneilanden is de overgang kort na zonsopkomst zichtbaar geweest, voor foto’s, zie het artikel.

 • anthony aalders

  een mooi kansje om er heen te gaan als astronuat  omdat ie zo lekker dichtbij staat

  • Jaro Smoes

   “Zo dichtbij” We spreken hier nog altijd van 40 000 000 kilometer. En het oppervlak is daar 400 – 500 C°, dus veel valt er niet te beleven.

   • http://www.facebook.com/profile.php?id=1714147232 Sven Weerdenburg

    En er is een enorme luchtdruk.

 • Theokiewiet

  Ja Caroline, dat was ik.:)

  Inderdaad houd Nederland bij de Waddenzee niet op.;-)

  Goed dat je de link gebruikt.

  Met vr groet van Ameland,

  *daar zie je nog eens wat.

 • Ph

  In 2004 heb ik alles goed kunnen volgen, het weer was toen trouwens perfect.
  Nu anno 2012is het aan me voorbij gegaan, er was slecht weer voorspeld en dat hebben we ook gekregen.
  Toch ben ik een gelukkig mens, ik heb tenslotte het genoegen al gehad om het once in a life time fenomeen te mogen mee maken…anderen hebben minder geluk.

  Toch een opmerking met het plaatje waaronder NASA staat, de vorige Venus overgang was toen vrij laag in het zonne gebied, de Venus overgang van nu bevond zich veel hoger naar de evenaar en de noordpool toe…daarom dat ik vrees dat het plaatje van NASA een plaatje van 2004 is of stond Andre op zijn kop???

  • Jcarels

   Het noorden van de zon is links op de foto. Daarom lijkt de het Venus nabij de evenaar staat. Maar dat is dus niet zo. De zonne-evenaar loopt van linksonder naar rechtsboven. Zonnevlekken groepen liggen (meestal) evenwijdig met de evenaar van de zon.

   In 2004 waren er trouwens geen zo’n grote zonnevlekken zichtbaar.

   • Ph

    Ja maar dan staat het plaatje nog steeds verkeerd;)

    • Jcarels

     De zon staat op de 2 foto’s erboven ook schuin.

    • Jcarels

     Nog even toevoegen dat de zon alleen rond de middag met het noorden bovenaan staat aan de hemel, bij zonsopkomst is dit niet zo. Verkeerd is het niet, en de foto van André is genomen vanuit het ISS. 

 • Stef

  loool PH, ik las dat de volgende passering op deze manier (tussen zon en aarde) in 2107 zal plaatsvinden. Wat jij zegt is dut totale bullshit.

  • Ph

   Misschien eerst eens deftig lezen, dan pas oordelen.
   Want blijkbaar hebt u toch zo goed niet gelezen, laat staan begrepen..dus wat ik zeg ik juist.

   In 2004 hadden we al een Venus overgang, nu anno 2012 hebben we er nog eentje, voor de volgende moet men nu een honderd jaar gaan wachten…duidelijk genoeg??

 • Stef

  sorry 2117. dus waarom bij jullie een paar jaar terug en dan pas weer over bijna 100 jaar? i don’t get it man…

  • Stef

   meer dan 100 jaar dus. dus.

   • L. Bertus

    Komt gewoon omdat jij er niet éne reet van af weet dude…

  • Ph

   Probeer online of in het echt eens een planetarium te bezoeken, alles in ons planetenstelsel draait nu eenmaal rond onze ster…vandaar dus.

  • Ph

   Stef hier is een goede link voor u, kijk en luister goed wat er in het filmpje word gezegd, dan zal u het beter begrijpen dan nu.

   http://www.wetenschap24.nl/nieuws/artikelen/2012/juni/Een-gaatje-in-de-zon.html