“Verhuisde schildpadden raken het spoor bijster”

Vorige week werd bekend dat de Amerikanen zo’n 70.000 schildpadeieren gaan verplaatsen. Ze proberen de dieren zo te redden van de olie die nog steeds in de Golf van Mexico dobbert. Maar is dat wel zo verstandig als het lijkt? Biologen betwijfelen dat; de dieren zouden massaal verdwalen.

De schildpaddeneieren worden van de kust van de Golf van Mexico gehaald en vervolgens verderop weer uitgezet. Een mooie geste, maar wel één die het navigatiesysteem van de kleine beestjes tart.

Atlantische kust
De schildpadeieren worden van het strand gehaald en in het Kennedy Space Center in Florida opgeslagen. Daar moeten de eieren eerst uitkomen. Als dat is gebeurd, zetten vrijwilligers de kleine schildpadjes uit aan de Atlantische kust van Florida. Daar is geen olie te bekennen. Maar raken de dieren ondanks dat schone strand en water niet wat gedesoriënteerd?

Navigatie
Schildpadden maken voor hun navigatie gebruik van het magnetische veld van de aarde. Zo navigeren ze van hun geboorteplaats via de gevaarlijke open zee naar de Azoren of Canarische Eilanden. Pas wanneer ze volwassen zijn en klaar zijn om te paren, keren ze terug naar hun geboorteplaats om een nestje te bouwen.

Route
Biologen zijn bang dat de schildpadden vanaf de Atlantische kust het spoor bijster raken. De kust wijkt namelijk af van de te zwemmen route. “Waarom plaatst men ze niet in een gebied dat deel uitmaakt van hun normale migratieroute?” vraagt bioloog Nathan Putman zich hardop af. Hij pleit ervoor om de schildpadden niet op het strand, maar in de golfstroom af te zetten.

Instructies
Putman weet zich gesterkt door diverse wetenschappelijke onderzoeken waaruit is gebleken dat schildpadden zo geprogrammeerd zijn dat ze een specifieke migratieroute volgen. Zo blijkt dat schildpadden uit verschillende nesten ook andere navigatie-instructies hebben meegekregen. Die instructies zijn afgestemd op de plaats waar de moeder eieren heeft neergelegd. Door het nest te verplaatsen, raakt de schildpad dan ook flink in de war.

Natuurlijk
Chuck Underwood, woordvoerder van de Fish and Wildlife Service, de organisatie die het project coördineert, is niet onder de indruk van het protest van de biologen. Hij benadrukt dat schildpadden zodra ze uit het ei kruipen, altijd naar de zee moeten schuifelen. Door de schildpadden in zee los te laten, zou dat natuurlijke proces worden verstoord. “Wij proberen het zo natuurlijk als mogelijk te laten verlopen,” vertelt hij.

Wanneer de eieren niet zouden worden verwijderd, is de kans groot dat alle 70.000 schildpadjes zodra ze in het water komen, onder de olie zitten. En daarmee zou een flink deel van de nieuwe generatie sterven.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd