Videospelletjes veranderen het brein

Zelfs als u maar heel kort speelt, kunnen videospelletjes uw hersenactiviteit veranderen. Dat blijkt uit onderzoek.

De onderzoekers van de universiteit van Toronto baseren die conclusie op experimenten. Hun aanpak wordt beschreven in het blad Journal of Cognitive Neuroscience.

Spel
De wetenschappers verzamelden 25 proefpersonen die nog nooit videospelletjes hadden gespeeld. Alle proefpersonen speelden vervolgens één of twee uur op rij spelletjes. In totaal brachten ze tien uur achter de spelcomputer door. Zestien proefpersonen speelden een zogenoemd ‘first-person shooter-spel’ waarbij ze het spel door de ogen van het personage bekeken. De rest van de proefpersonen maakten een puzzel.

Goede vraag
Wat maakt videospelletjes zo leuk? Lees het hier!

Afleiding
Voor de proefpersonen gingen spelen, werd hun hersenactiviteit bestudeerd terwijl ze op een groot veld met allerlei afleidingen een object moesten zien te vinden. Nadat ze tien uur videospelletjes hadden gespeeld, werd deze taak nogmaals uitgevoerd.

Resultaten
De proefpersonen die een first-person shooter-spel hadden gespeeld, waren daarna veel beter in staat om het object op te sporen. Ook was hun hersenactiviteit significant veranderd. De proefpersonen die een puzzel hadden gemaakt, vertoonden die resultaten niet. “Na het spelen van het schietspel kwamen de veranderingen in hersenactiviteit overeen met processen in het brein die de visuele oplettendheid vergroten en afleidende informatie onderdrukken,” legt onderzoeker Sijing Wu uit. Het is voor het eerst dat wordt aangetoond dat een veranderende hersenactiviteit het directe resultaat is van het spelen van een videospel. “Een superieure visuele oplettendheid is in veel alledaagse activiteiten van cruciaal belang,” vertelt onderzoeker Ian Spence. “Het is nodig bij het besturen van een auto, bij het opmerken van veranderingen op een computerscherm en zelfs bij het voorkomen dat we in een kamer vol met kinderspeelgoed struikelen.”

Als u het onderzoek zo leest, zou u kunnen concluderen dat deze veranderingen in hersenactiviteit niet direct een slechte zaak zijn. De onderzoekers laten zich verder niet uit over de prangende vraag of het spelen van videospelletjes goed of slecht is. Logisch: daarmee zouden ze zich op glad ijs begeven. Wetenschappers proberen al jaren om te achterhalen wat videospelletjes precies met ons doen: maken ze ons bijvoorbeeld gewelddadig of niet? En wat doen gewelddadige videospellen met ons brein? Maar overtuigend bewijs dat aantoont dat videospellen ons goed of slecht doen, is er tot op heden nog niet.

Bronmateriaal:

"Action Videogames Change Brains" - Artsci.utoronto.ca
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Luke Hayfield (cc via Flickr.com).
 • lvg

  Wat een titel???
  Videospellen veranderen het brein niet (blijvend).
  Het is logisch dat intense aandacht de hersenen anders belasten dan rustig een puzzel maken.
  Als ik een krant lees of een ingewikkelde oefening maak zal mijn hersenactiviteit ook anders zijn.
  Ok, ze hebben het nu gemeten…

  • Ragingr2

   Wat jij beschrijft is de hersenactiviteit *tijdens* een activiteit. Dat die verandert afhankelijk van welke activiteit, is inderdaad logisch. Maar het gaat in dit onderzoek om de hersenactiviteit *kort na* een bepaalde activiteit, in dit geval computerspelletjes spelen. En ook die verandert dus. Het onderzoek zegt nog niets over of het blijvend of tijdelijk is; zoals aan het einde te lezen valt willen ze dat nog gaan onderzoeken.

 • Ragingr2

  Het zou ook nogal ver gaan als de wetenschappers zich op basis van dit onderzoek (of althans wat ik er hier over lees) zouden uitlaten over goed/slecht. Op basis van computerspelletjes slechte gaan dingen doen, wat heel vaak de beschuldiging is (maar waar volgens mij nog nooit direct bewijs voor geleverd is), daar is nog wel heel wat meer voor nodig dan de ‘verbeterde vaardigheden’ waar dit onderzoek op duidt.

  Menselijk gedrag wordt behalve door vaardigheden ook nog bepaald door motivatie/doelstellingen, het vermogen om je zelf al dan niet in bedwang te houden, je morele kompas, gelegenheid/mogelijkheden, etc. etc.