Vriendelijkheid zit deels in de genen

Nieuw onderzoek wijst erop dat de mate waarin mensen vriendelijk zijn in ieder geval deels bepaald worden door hun genen.

Dat schrijven wetenschappers van de universiteit van Buffalo in het blad Psychological Science. Ze baseren hun conclusie op een analyse van de genen van proefpersonen.

Proefpersonen
De onderzoekers verzamelden 711 proefpersonen. Deze kregen diverse vragen voorgelegd waaruit duidelijk moest worden hoe vriendelijk ze waren. Zo werd er bijvoorbeeld gevraagd of zij vonden dat het de plicht van mensen was om belasting te betalen. Maar ook hoe ze dachten over vrijwilligerswerk en of ze daar zelf aan deden. Ook werd de proefpersonen gevraagd hoe ze over de wereld dachten: is deze meer goed dan fout? En hoe keken ze tegen mensen aan? Waren die in beginsel goed? Daarna werd wat DNA afgenomen.

WIST U DAT…

…onaardige werknemers over het algemeen meer verdienen?

Oxytocine
Uit eerder onderzoek was al gebleken dat hormonen zoals oxytocine en vasopressine invloed hebben op de manier waarop we anderen behandelen. De hormonen binden zich aan onze cellen dankzij receptoren. Die receptoren zijn er in verschillende varianten. Welke variant mensen hebben, wordt mede bepaald door onze genen. De onderzoekers richtten zich op die genen.

Resultaten
En zo ontdekten ze dat mensen met een bepaalde versie van receptor-genen over het algemeen veel vriendelijker waren dan anderen. “Uit het onderzoek blijkt dat deze genen in combinatie met de manier waarop mensen de wereld zien (als een bedreigende of minder bedreigende plaats) voorspellen hoe vrijgevig mensen zijn,” vertelt onderzoeker Michael Poulin. “De proefpersonen die de wereld als dreigender ervoeren, waren minder sterk geneigd om anderen te helpen, tenzij ze een versie van de receptor-genen hadden die geassocieerd worden met vriendelijkheid.” Deze speciale versie stelde de mensen blijkbaar in staat om over hun angst heen te stappen en ondanks die angst anderen te helpen. “Wat ik zo interessant vind, is het feit dat het alleen een bijdrage levert als er sprake is van bepaalde gevoelens die mensen ten opzichte van de wereld hebben.”

Is dit dan het vriendelijkheid-gen? Zover wil Poulin niet gaan. “Maar we hebben wel een gen ontdekt dat een bijdrage levert.”

Bronmateriaal

"The Neurogenics of Niceness" - Buffalo.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Jonas Tana (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd