‘Vulkanen verantwoordelijk voor Kleine IJstijd’

Nieuw onderzoek wijst erop dat vulkanen de oorzaak waren van de Kleine IJstijd die tot in de negentiende eeuw aanhield.

Dat schrijven wetenschappers van de universiteit van Colorado. Ze baseren hun conclusies op dateringen van planten die bij aanvang en tijdens de Kleine IJstijd het loodje legden. Ook bestudeerden ze sedimenten uit die tijd.

Onduidelijk
De Kleine IJstijd begon ergens in of kort na de Middeleeuwen en hield tot in de de negentiende eeuw aan. Net name het noorden van Europa had onder de Kleine IJstijd te lijden, maar ook China en Zuid-Amerika zouden de gevolgen ervan ondervonden hebben. Hoewel er genoeg bewijzen zijn voor het plaatsvinden van de Kleine IJstijd is nog altijd onduidelijk waardoor deze veroorzaakt werd.

…wetenschappers onlangs voor het eerst met succes de eruptie van een onderzeese vulkaan hebben voorspeld?

Vegetatie
De onderzoekers proberen dat vraagstuk nu op te lossen, zo meldt het blad Geophysical Research Letters. Ze concluderen allereerst dat de Kleine IJstijd al tussen 1275 en 1300 inzette. Dat concluderen ze op basis van de dode planten die ze op Baffineiland (een Canadees Arctisch eiland) vonden. Opvallend veel vegetatie legde tussen 1275 en 1300 het loodje door extreme kou. De Kleine IJstijd moet dan ook zeer abrupt zijn ingevallen en dus ook een vrij abrupte oorzaak hebben gehad. Sedimenten uit IJsland onderschreven dat: ook hier bleek de kou heel abrupt te zijn ingevallen. Het bewijs dat op Baffineiland was aangetroffen was daarmee klaarblijkelijk representatief voor heel het noorden van Europa.

Modellen
Maar daarmee was nog niet duidelijk waardoor de Kleine IJstijd nu precies veroorzaakt werd. Met modellen probeerden de onderzoekers dat te achterhalen. Zo zochten ze onder meer uit welk effect vulkaanuitbarstingen konden hebben. En dat effect lijkt sterk op de effecten die de onderzoekers ook daadwerkelijk hebben aangetroffen. Maar hoe hebben de vulkaanuitbarstingen zo’n enorme invloed op de temperatuur kunnen krijgen? Vulkaanuitbarstingen brengen allerlei deeltjes in de lucht waardoor zonlicht wordt weerkaatst en het aardoppervlak niet meer bereikt. Het gevolg: de aarde (of een deel daarvan) koelt af. In dit geval werd het aanzienlijk kouder op het noordelijk halfrond. Hierdoor groeide het zeeijs op de noordpool. Een deel van de ijs smolt in het noordelijke deel van de Atlantische Oceaan. Dit water verstoorde de aanvoer van warm water richting de noordpool, waardoor het ijs nog verder kon groeien. Hierdoor bleef de kou ook lang nadat de vulkanen waren uitgebarsten nog voelbaar. “De erupties kunnen een kettingreactie hebben veroorzaakt waarmee ze het zeeijs en de stromingen in de oceaan zodanig aantastten dat de temperaturen gedurende eeuwen lager bleven,” vertelt onderzoeker Bette Otto-Bliesner.

Het onderzoek naar de Kleine IJstijd is heel belangrijk voor wetenschappers. Ze hopen zo een beter beeld te krijgen van de temperatuursveranderingen die onze planeet nu doormaakt. Grote vraag blijft tenslotte hoe ongewoon deze veranderingen zijn.

Bronmateriaal:

"New CU-led study may answer long-standing questions about enigmatic Little Ice Age" - Colorado.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door McGimsey, Game (via Wikimedia Commons).
 • Moose


  Ze hopen zo een beter beeld te krijgen van de temperatuursveranderingen die onze planeet nu doormaakt. Grote vraag blijft tenslotte hoe ongewoon deze veranderingen zijn.¬†”
  Niet dus. Is normaal en niets mis mee.Je er druk om maken en denken dat de mens er iets aan kan doen is pas ongewoon.En er miljarden aan spenderen is gewoon geld weggooien, muntjes die beter uitgegeven hadden kunnen worden om de economie op een gezonde wijze aan de gang te houden.

  • Testgille

   Moose, ze spenderen miljarden maar krijgen een 100-voud terug aan taks-inkomsten 

   • Moose

    Het gaat dan ook alleen om de centjes. Het klimaat mankeert niets. Een van de grotere AGW aanhangers, MET Office UK, moest v/d week toegeven dat de afgelopen 15 jaar de temperatuur iets gedaald was en er geen verband was met enig CO2 dan ook.. Niet dat je daar hier iets over leest…

 • Robert

  Een kleine ijstijd klinkt heel heftig maar de gemiddelde temperatuur was 2 a 3 graden kouder dan tegenwoordig!

 • Ph

  First plants caused ice ages: research
  February 1, 2012
  New research reveals how the arrival of the first plants 470 million years ago triggered a series of ice ages. Led by the Universities of Exeter and Oxford, the study is published today (February 1, 2012) in Nature Geoscience.

  The team set out to identify the effects that the first land plants had on the climate during the Ordovician Period, which ended 444 million years ago. During this period the climate gradually cooled, leading to a series of ‘ice ages’. This global cooling was caused by a dramatic reduction in atmospheric carbon, which this research now suggests was triggered by the arrival of plants.
  Among the first plants to grow on land were the ancestors of mosses that grow today. This study shows that they extracted minerals such as calcium, magnesium, phosphorus and iron from rocks in order to grow. In so doing, they caused chemical weathering of the Earth’s surface. This had a dramatic impact on the global carbon cycle and subsequently on the climate. It could also have led to a mass extinction of marine life.

  http://www.physorg.com/news/2012-02-ice-ages.html