Waar stort NASA’s UARS-satelliet neer?

Nog twee dagen en dan stort een satelliet van NASA neer op aarde. Waar? De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie heeft nog geen enkel idee.

De UARS-satelliet is een onderzoekssatelliet, die al zo’n zes jaar niet meer in gebruik is. Het probleem is dat de baan van dit stuk ruimteafval steeds kleiner en kleiner wordt. Gisteren vloog UARS zo’n 205 tot 225 kilometer boven het oppervlak van de aarde. Vandaag duikt de satelliet mogelijk onder de grens van 200 kilometer. “Naar verwachting stort de satelliet op 23 september neer”, aldus NASA.

Aangezien het nog onbekend is wanneer de satelliet precies neerstort, kan de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie nog niet voorspellen waar de UARS-satelliet uit de lucht valt. NASA hoopt de komende twee dagen beter te kunnen voorspellen waar het stuk ruimteafval terechtkomt.

WIST U DAT…

…ruimteafval in de toekomst een steeds groter probleem wordt? Er ligt al een interessante oplossing op tafel: afval met lasers wegkaatsen.

Brokstukken
De satelliet zal voor een groot deel verbranden in de atmosfeer, maar het is heel goed mogelijk dat brokstukken min of meer heelhuids door de atmosfeer komen zetten en op aarde neerstorten. De kans dat een mens daarbij gewond raakt is 1 op 3200. Toch is die kans mogelijk groter, omdat het niet om één brokstuk gaat, maar om meerdere brokstukken. Naar verwachting gaan 26 stukken van de UARS-satelliet de reis door de atmosfeer overleven. Het zwaarste brokstuk heeft een gewicht van 150 kilo.

Volgen
Houd Scientias.nl de komende dagen in de gaten om op de hoogte te blijven van al het nieuws over de UARS-satelliet. Dit kan ook via Twitter of Facebook.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd