Wat was er vóór de oerknal?

Wetenschappers menen dat het huidige universum 13,7 miljard jaar geleden in één keer ontstond door een oerknal. Alle materie voor planeten en sterren ontstond in één keer. Of niet? Wat was er eigenlijk voor de oerknal? Fysicus Roger Penrose heeft bewijs gevonden dat er voor de oerknal een universum was, en daarvoor nog een universum. Kortom: de oerknal was niet het begin.

Penrose verwacht dat de uitbreiding van het universum ooit stopt, aldus PopSci. Het heelal dijt continu uit, waardoor een zwarte leegte ontstaat. Zwarte gaten kunnen geen sterren meer verorberen en verdampen. Hierdoor begint het heelal te krimpen en is het klaar om een volgende oerknal te starten.

De fysicus vindt bewijs voor zijn theorie in de kosmische achtergrondstraling. In theorie zouden de temperatuurvariaties in de kosmische achtergrondstraling willekeurig moeten zijn, maar Penrose en zijn collega’s beweren dat er duidelijke concentrische cirkels zichtbaar zijn. Zij denken dat dit gebieden zijn met hogere temperaturen. Deze cirkels zijn volgens Penrose bewijzen van de zwaartekrachteffecten van botsingen van zwarte gaten in het vorige universum, oftewel het universum vóór de oerknal.

Het is een wild idee, maar mogelijk zit er een kern van waarheid in. Wat denkt u? De PDF van Penrose’s paper is te lezen op de wetenschappelijke website arXiv.org.

Nadenken over hoe het universum is ontstaan, is natuurlijk heel fascinerend. Maar je kunt het ook over een andere boeg gooien en speculeren over hoe het universum aan zijn einde gaat komen. Lees er hier meer over!

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd