Weer bedreigt Venusovergang: tijd voor plan B

Bewolking dreigt de Venusovergang aan het zicht van Nederlandse waarnemers te onttrekken. Maar dat wil niet zeggen dat we de Venusovergang helemaal moeten missen…

Na een zonovergoten week voorspelt het KNMI voor de komende dagen voornamelijk bewolking en regen. En dat zou betekenen dat we van deze unieke Venusovergang – de volgende vindt pas in december 2117 plaats – weinig gaan meekrijgen.

Hoe zit het ook alweer?
Tijdens de Venusovergang beweegt Venus voor de zon langs. We zien dat als een klein zwart stipje op de zon. Wetenschappers zitten op het puntje van hun stoel. Maar ook leken kijken naar de overgang uit. Het is immers een uniek en bijzonder spektakel dat – bij helder weer – ook nog eens vanuit vrijwel de hele wereld te zien is.

WIST U DAT…

…voor de Venusovergang een speciale app is ontwikkeld?

Plan B
Helaas lijkt het er zoals gezegd op dat we in Nederland vooral tegen een dik wolkendek aan zitten te kijken. Geen zonnetje en dus ook geen Venus te bekennen. Maar gelukkig wil dat niet zeggen dat u de Venusovergang dus niet kunt volgen. Er zijn namelijk alternatieven! Zo is het mogelijk om de Venusovergang middels diverse live feeds vanaf middernacht live te volgen. Bijvoorbeeld hier of hier.

Vanuit het ISS
En ook achteraf komt er ongetwijfeld nog voldoende prachtig beeldmateriaal onze kant op. Zo gaat astronaut Don Pettit de overgang vanuit het internationale ruimtestation waarnemen en fotograferen. Het is voor het eerst dat een astronaut dat vanuit het ISS doet. “Ik plan dit al een tijdje,” vertelt Pettit. “Ik wist dat de Venusovergang tijdens mijn missie zou plaatsvinden, dus ik bracht een zonnefilter mee toen mijn expeditie in december 2011 naar het ISS vertrok.” Pettit volgt de overgang vanuit de cupola. De foto’s worden zo spoedig mogelijk online gezet.

De Venusovergang is dus te volgen, zelfs als het bewolkt is. Maar vergeet woensdagochtend rondom zonsopkomst niet om toch even voor de zekerheid naar buiten te kijken. Wellicht heeft het KNMI het immers bij het verkeerde eind en kunt u de Venusovergang toch vanuit uw achtertuin of een andere praktische plaats bekijken.

Bronmateriaal

"ISS Transit of Venus" - NASA.gov
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Dbenzhuser (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd