Wetenschap komt met kleding die u nooit hoeft te wassen

bekerplant

Onderzoekers van de universiteit van Harvard hebben een coating ontwikkeld die elke substantie die het aanraakt – water, ijs, bloed, olie, enzovoort – afstoot. En het is ze nu gelukt om die coating draagbaar te maken. Het resultaat? Kleding die u nooit hoeft te wassen.

De onderzoekers noemen de coating SLIPS (Slippery Liquid-Infused Porous Surfaces). In het verleden toonden de onderzoekers al aan dat de coating onder meer op ramen, lenzen en keramiek kan worden toegepast. Maar nu gaan ze nog een stap verder.

In het blad Nanotechnology schrijven de onderzoekers dat het ze gelukt is om katoen en polyester van een coating te voorzien die vuil afstoot. Ze deden dat door de stof van een coating te voorzien die bestond uit kleine deeltjes siliciumdioxide. Een andere manier om kleding vuilafstotend te maken, is een behandeling met aluminiumoxide op basis van een sol-gel (gelachtig materiaal). “De SLIPS-stoffen bleken op weergaloze wijze een breed scala aan vloeistoffen af te stoten en het ontstaan van vlekken te voorkomen,” stelt onderzoeker Joanna Aizenberg.

Afbeelding: William Thielicke (via Wikimedia Commons).
Afbeelding: William Thielicke (via Wikimedia Commons).
Stoffen die vuil afstoten, zijn niet nieuw. Maar de huidige stoffen die daartoe in staat zijn, hebben hun beperkingen. Ze zijn veelal geïnspireerd op de bladeren van de lotus. Water (en dus ook vuil) blijft niet aan de bladeren plakken, door toedoen van hele kleine waterafstotende ‘bultjes’ op het oppervlak (zie de afbeelding hiernaast). Wanneer water op een blad valt, blijft het op de toppen van die bultjes liggen. Tussen het blad en het oppervlak van het blad bevindt zich lucht, waardoor het water (en vuil) geen gelegenheid krijgt om zich aan het blad te hechten. In het verleden hebben onderzoekers het ‘Lotus-effect’ nagebootst om kleding vuilafstotend te maken. En dat werkt, maar de aanpak heeft een aantal nadelen. Zo moet er een vrij stabiele laag lucht tussen het water/vuil en het oppervlak zijn, wil het oppervlak schoon blijven. Ook blijken die stoffen niet opgewassen te zijn tegen organische of complexe vloeistoffen (denk bijvoorbeeld aan olie). Voor het ontwikkelen van SLIPS lieten de onderzoekers zich niet leiden door de lotus, maar door de vleesetende bekerplant. Deze plant creëert met behulp van water een supergladde coating waardoor insecten die op de plant landen, zo naar beneden glijden, de beker in. SLIPS bootst dat proces na. Het resultaat is een materiaal waar vuil geen grip op krijgt, maar dat tegelijkertijd stevig is en allerlei soorten vloeistoffen – waaronder olie – afstoot.

Bronmateriaal

"Stain-free, self-cleaning clothing on the horizon" - Harvard.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Kevin Trotman (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd