Wetenschappelijk testje stelt vast of je shopverslaafd bent

winkelen

Wetenschappers hebben een eenvoudig testje ontwikkeld waarmee je vast kunt stellen of je shopverslaafd bent.

Shopverslaving is een serieus probleem voor veel mensen, zo legt onderzoeker Cecilie Schou Andreassen uit. “Moderne technologie heeft winkelen heel toegankelijk en gemakkelijk gemaakt.” Hierdoor kun je het heel gemakkelijk gaan overdrijven. Wat ook niet helpt zijn creditcards en gehaaide marketeers waar elk bedrijf tegenwoordig over lijkt te beschikken.

Het testje
Andreassen heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar shopverslaving en op basis daarvan een testje ontwikkeld waarmee je vast kunt stellen of je shopverslaafd bent. Het werkt als volgt: er zijn zeven stellingen waar je het helemaal oneens (0), oneens (1), niet oneens, niet eens (2), eens (3) en helemaal eens (4) mee kunt zijn.

1. Je denkt de hele tijd aan winkelen of het kopen van spullen.
2. Je winkelt/koopt spullen om je stemming te veranderen.
3. Je winkelt/koopt zoveel dat het een negatieve invloed heeft op je dagelijkse verplichtingen (school, werk, etc.)
4. Je hebt het gevoel dat je steeds meer moet winkelen of kopen om er hetzelfde fijne gevoel aan over te houden.
5. Je hebt besloten om minder te winkelen/te kopen, maar bent nog niet in staat geweest om dat te doen.
6. Je voelt je niet goed wanneer je om wat voor reden dan ook niet in staat bent om te winkelen of iets te kopen.
7. Je winkelt of koopt zoveel dat het een negatieve invloed heeft op je welzijn.

De score
Wanneer je het met zeker vier van de zeven stellingen eens of helemaal eens bent, kan dat erop wijzen dat je shopverslaafd bent, zo stellen de onderzoekers.

Verder blijkt uit het onderzoek ook dat niet iedereen een even grote kans heeft om shopverslaafd te raken. Zo blijkt een shopverslaving vaker voor te komen onder vrouwen. Ook ontstaat het vaak aan het eind van de adolescentie en neemt de shopverslaving af naarmate mensen ouder worden. Ook de persoonlijkheid lijkt invloed te hebben op de kans dat je shopverslaafd raakt. “Ons onderzoek wijst erop dat mensen die hoog scoren op extrovert en neurotisch gedrag een grotere kans hebben om shopverslaafd te raken. Ook hebben we ontdekt dat shopverslaving samenhangt met symptomen van angst, depressie en laag gevoel van eigenwaarde.” Winkelen is in dat geval mogelijk een methode om te ontsnappen aan onplezierige gevoelens. Ironisch genoeg kan een shopverslaving dergelijke gevoelens echter ook weer veroorzaken, zo benadrukt Andreassen.

Bronmateriaal

"New research about shopping addiction" - Universiteit van Bergen (via Eurekalert.org)

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd