Wetenschapper bouwt een ‘vliegend tapijt’

Magie ontmoet de wetenschap. Onderzoeker Noah Jafferis creëert een vliegend tapijt van plastic. En het werkt echt!

Oké. Aladin zou er niet direct van onder de indruk zijn. Maar het is wel grappig, het vliegende ‘tapijt’ van Jafferis.

Plastic
De student ontwikkelde een velletje plastic (het is zo’n tien centimeter groot) en laat het met behulp van elektrische pulsen en lucht ‘vliegen’. Het gaat niet zo heel snel: ongeveer één centimeter per seconde. Maar met wat aanpassingen moet dat harder kunnen: ongeveer één meter per seconde.

Hoe?
Hoe werkt het? Door het tapijt lopen elektrische stromen. Die zorgen ervoor dat het velletje golvende bewegingen gaat maken. Die bewegingen zorgen er op hun beurt voor dat onder het ‘tapijt’ als het ware zakjes lucht ontstaan. Die tillen het ‘tapijt’ op.

WIST U DAT…

…sommige slangen ook kunnen vliegen? Lees hier hoe ze dat doen!

Zonlicht
Twee jaar is er aan het materiaal gewerkt. En Jafferis is er nog niet klaar mee. Het huidige prototype haalt de elektrische stroom uit zware batterijen: het vliegende ‘tapijt’ zit dus met draadjes aan die batterijen vast en dat beperkt de bewegingsvrijheid. Daar wil Jafferis wat aan doen en dus werkt hij nu aan een vliegend tapijt dat energie haalt uit zonlicht.

Hebben?
Gaan we ons in de toekomst op een vliegend tapijt verplaatsen? Die kans is klein. Daarvoor is namelijk wel een heel erg groot tapijt nodig: zo’n vijftig meter breed. En dat is te groot: het vliegende tapijt vliegt namelijk niet echt, maar zweeft meer over de grond. Het kan tenslotte niet te hoog, omdat het afhankelijk is van de lucht eronder. Maar wellicht kunnen de onderzoekers andere toepassingen bedenken. Zo zou het vliegende tapijt gebruikt kunnen worden op Mars: de atmosfeer stelt het tapijt in staat om daar over het oppervlak te scheren.

Het volledige onderzoek is terug te vinden in het blad Applied Physics Letters. Bekijk het vliegende stukje plastic hier.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd