Wetenschappers weten het bijna zeker: in Luttelgeest doodgereden dier is een wolf

wolf

Het is zo goed als definitief: het dier dat vorige week in Luttelgeest werd doodgereden is een wolf. Dat stelt Naturalis. Na een eerste onderzoek kunnen onderzoekers met 98 procent zekerheid melden dat het ook daadwerkelijk om een wolf gaat.

Wetenschappers verbonden aan het Naturalis trekken die conclusie nadat ze de uiterlijke kenmerken van het doodgereden dier onder de loep namen. Onder meer het gebit, de structuur van de vacht en de bouw van de poten wijst erop dat het om een wolf gaat. Een andere belangrijke aanwijzing dat het een wolf en geen hond is, is het feit dat een vetrandje onder de huid ontbreekt. Honden hebben altijd zo’n vetrandje – zelfs als ze niet te veel eten krijgen.

Twee procent
Nader onderzoek – waarbij het DNA van het dier bestudeerd wordt – moet wetenschappers aan de laatste twee procent zekerheid helpen. Ze hebben daarvoor ook de hulp van het buitenland ingeroepen. Zo wordt in Italië het DNA van het in Luttelgeest doodgereden dier vergeleken met dat van wolfshonden. En ook in Duitsland zijn wetenschappers met het DNA in de weer: hier wordt het DNA vergeleken met het DNA van Duitse wolven. Daarmee kan hopelijk worden achterhaald tot welke familie de vermeende wolf behoort.

Waarom…?

Waarom blijven wolven altijd wild en zijn honden te temmen? Wetenschappers zochten het uit! Lees hier hoe het zit!

De wolf in Nederland
In september 2011 werd sinds 1897 weer een wolf in Nederland gesignaleerd. Het beest dook op nabij het Gelderse plaatsje Duiven. Niet lang daarna werd de wolf ook op de Veluwe gespot. Inmiddels stapelt het bewijs dat erop wijst dat de wolf naar Nederland aan het terugkeren is, zich op. Maar: het is nog te vroeg om te stellen dat de wolf zich hier weer gevestigd heeft. De kans is groot dat de gespotte dieren aan het zwerven zijn. Pas als het andere geslacht zich bij zo’n zwervende wolf voegt, ontstaat er een territorium, komen er jongen en ontstaat er een roedel. Of dat in Nederland gaat gebeuren, is lastig te voorspellen.

Maar: of de wolf nu komt of niet, bang hoeven we niet te zijn voor de dieren, zo vertelde ecoloog Michiel van der Weide ons in mei nog. “Wanneer een wolf een mens ruikt of ziet, blijft hij uit de buurt.” Als voorbeeld noemt hij Duitsland waar zeker 120 wolven leven. “En daar is nog geen mens aangevallen.”

Bronmateriaal

"Voor 98% zeker een wolf" - Naturalis.nl
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Tambako The Jaguar (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd