Wie geitenwollen sokken draagt, is niet lief voor het milieu

Ze staan symbool voor milieuvriendelijkheid: geitenwollensokken. Maar kleding van wol is hartstikke slecht voor het milieu.

Tot die conclusie komt Milieu Centraal in samenwerking met onderzoeksorganisatie CE Delft. De organisaties bestudeerden het gehele productieproces van verschillende kledingmaterialen. “Van het spinnen van de vezel tot het verven van de stof: de productie van kledingmaterialen doorloopt verschillende processen,” vertelt Kirsten Palland, namens Milieu Centraal. “Al deze processen hebben impact op het milieu.”

Impact

De productie van kledingmaterialen kan het milieu op verschillende manieren belasten. Tijdens dit onderzoek werd onder meer gekeken naar de hoeveelheid land en water die nodig is voor de productie van de materialen, welke impact die productie op klimaatverandering heeft en hoe diervriendelijk de productie is.

Wol
Verrassend genoeg blijkt wol een enorme impact te hebben op het milieu. Dat heeft alles te maken met de producenten: schapen. Ze laten boeren en scheten en daarbij komt het broeikasgas methaan vrij. Wat ook niet helpt, is dat de grazende schapen veel land nodig hebben.

Zijde
Ook kleding gemaakt van zijde is met het oog op het milieu een slechte keuze. Het productieproces is heel inefficiënt en dieronvriendelijk, zo worden de producenten van zijde – rupsen – levend gekookt.

Wol en zijde zijn dus uit den boze. Maar wat moeten we dan aantrekken? Gerecycled katoen is een goede keuze, aldus Milieu Centraal. Verder doet het er ook toe hoe je met je kleding omgaat. “Het beste voor het milieu is om langer met je kleding te doen en impulsaankopen te voorkomen,” stelt Palland. Deze methodiek wordt ook wel aangeduid als ‘slow fashion’, waarbij het de uitdaging is om tijdloze kleding met een hoge kwaliteit te ‘scoren’ die bij voorkeur ook nog eens gemaakt is van milieuvriendelijke materialen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd