Wij zijn bedrieglijk gevaarlijk

Een leeuw, slang of haai gevaarlijk? Dat klopt wel. Maar er zijn nog meer dieren waar u (wellicht onverwachts) voor op uw hoede moet zijn.

IJsbeer
Dit dier is op menig kinderkamer in de vorm van een knuffelbeer te vinden. Hij is mooi wit, heeft een prachtige lieve snoet en is knuffelzacht. Toch moeten we de beer niet onderschatten. IJsberen zijn snel en sterk. En als ze honger hebben, voegen ze de mens heel gemakkelijk aan hun menu toe. Ook een moeder die zichzelf en haar kroost bedreigd weet, zal niet aarzelen om de kleine ijsberen te beschermen. In de praktijk komt het relatief weinig voor dat mensen door de ijsbeer gedood worden. Dat heeft absoluut te maken met het feit dat er weinig mensen in het leefgebied van de ijsbeer wonen. En die weinige mensen weten heel goed hoe ze met dit gevaarlijke dier om moeten gaan; ze gaan zelden zonder geweer op stap.

Pijlstaartrog
De ijsbeer weet zich qua gevaarlijkheid op de voet gevolgd door de pijlstaartrog. De rog is bijzonder populair in dierentuinen. Met zijn haast menselijke voorkomen: twee oogjes en een langgerekte mond, doet hij heel schattig aan. Ook het aaien van de rog is verleidelijk. Toch is voorzichtigheid geboden. Misschien kunt u zich de waaghals Steve Irwin nog herinneren? Hij moest het afleggen tegen deze rog. De pijlstaartrog heeft namelijk een hele scherpe, met gif gevulde prikkel aan het eind van zijn staart. Wanneer het dier steekt levert dat veel pijn op. Meestal is dat niet fataal, maar wanneer de rog het gif in een cruciaal deel van het lichaam – bijvoorbeeld het hart – loslaat, zijn de overlevingskansen klein.

Olifant
Olifanten staan bekend als bijzonder intelligent. Ook worden ze als lief en en knuffelachtig beschouwd, maar dankzij de oude reclames van een niet nader te noemen snoepmerk zouden we toch eigenlijk beter moeten weten. Met olifanten valt niet te spotten. Wanneer ze zich bedreigd voelen, aarzelen ze niet om aan te vallen. In gebieden waar de olifant nauw met de mens samenleeft, komt het nog al eens voor dat hun paden zich kruisen. En dat leidt soms tot catastrofes: volwassen olifanten kunnen de mens gemakkelijk vertrappen. Vooral in de periode waarin de olifanten paren, is het oppassen geblazen: de mannetjes lopen over van het testosteron en laten dat graag zien.

Nijlpaard
Na de olifant is het tijd voor een andere gigant. Het nijlpaard. Met zijn logge lijf en langzame bewegingen lijkt hij de mens niets te kunnen maken. Maar schijn bedriegt. Het goede nieuws is dat het nijlpaard geen vleeseter is. Het slechte nieuws is dat hij er niet voor terugdeinst om een mens letterlijk uit elkaar te trekken. Denkt u te kunnen vluchten? Onderschat het nijlpaard niet. Hij ziet er log uit, maar kan hard rennen. Zijn kaken zijn ijzersterk en zijn territorium is heilig. Uit de buurt blijven, dus!

Vogelbekdier
Dit exemplaar is een stuk kleiner dan het nijlpaard, maar niet minder gevaarlijk. Het vogelbekdier geeft vaak aanleiding tot een glimlach: het lijkt wel een heel bijzondere kruising tussen een eend en een bever. Maar raar of niet, met het vogelbekdier valt niet te spotten. De mannetjes zijn namelijk giftig! Op hun achterpoten bevinden zich scherpe pennetjes die zij gebruiken om het gif te injecteren. Het gif wordt meestal gebruikt om de concurrerende vogelbekdieren in de paartijd op afstand te houden, maar wanneer een vogelbekdier zich bedreigd voelt, kunnen ook andere vijanden het haasje zijn. Het gif is niet dodelijk, tenzij het slachtoffer allergisch is voor de stoffen van het vogelbekdier. Wel kan het gif (chronische) pijn met zich meebrengen.

Wangzakeekhoorn
Hoe kan dit beestje mensen nu iets aandoen? De wangzakeekhoorn is schattig en klein. En ergens doet hij ook niemand kwaad: hij is niet giftig of agressief. En toch is hij gevaarlijk. De wangzakeekhoorn draagt diverse ziektes met zich mee die zich snel en gemakkelijk ook onder mensen verspreiden. Denk aan hondsdolheid en de ziekte van Lyme, bijvoorbeeld. Dit is dus ook zeker een dier om bij uit de buurt te blijven!

Chimpansee
Hij lijkt sprekend op de mens en velen vermoeden dat hij ook qua gedrag veel van de mens weg heeft. Dat is natuurlijk al een goede reden om voorzichtig te zijn. De chimpansee is sterk en reageert snel. Wanneer het dier gefrustreerd raakt, kan hij fel uithalen. Zo zijn er mensen die door toedoen van de chimpansee hun vingers, ogen of lippen kwijtraken. Oppassen dus!

Tuimelaar
We zien ze graag springen en zwemmen en vrijwel iedereen weet hoe intelligent ze zijn. En dan zijn er ook nog de verhalen van mensen die door de dolfijnen van haaien werden gered. Een lief beest, dus? Fout! De tuimelaar is in staat om haaien te doden en in stresssituaties kan hij zich ook aan mensen vergrijpen. Vooral in de paartijd is het goed om voorzichtig te zijn. Het mannetje verdedigt zijn maatje dan met groot fanatisme.

Lori
Dit kleine diertje met zijn grote ogen is schattig en oogt totaal ongevaarlijk. Maar laat u niet bedriegen: de lori is giftig. Het dier heeft bijzondere klieren in zijn ellebogen en die zijn giftig. Hij gebruikt ze om zich te beschermen en om aan te vallen. Soms neemt de lori het gif in de mond om indien nodig een flinke beet uit te delen. De jongen van de lori worden door de moeder ter bescherming ook met het gif ingesmeerd.

Zwaan
De zwaan spant de kroon. Het sierlijke en soms zelfs arrogante dier kan heel agressief worden. Zeker als de zwaan jongen heeft. De vogel kan hard bijten en de slag met zijn vleugels is hard genoeg om menselijke botten te breken. Ook zijn er gevallen bekend waarbij de zwaan aanvallers onder water duwt en probeert ze zo te verdrinken.

Mocht u één van deze dieren eens in een donker steegje tegenkomen, dan wensen we u veel succes. Veel meer kunnen we natuurlijk ook niet doen. We hadden u tenslotte al gewaarschuwd…

Bronmateriaal

"IJsberen: gevaarlijk of niet?" - Dier-en-natuur.infonu.nl
"10 Deceptively Dangerous Animals" - Itsnature.org

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd