Wisent keert terug naar Nederland

De machtige wisent: sinds begin vorige maand kunt u ‘m ook in Nederland ‘in het wild’ tegenkomen. Na vijf jaar wetenschappelijk onderzoek moeten wetenschappers concluderen dat Nederland klaar is voor de wisent. Nu maar hopen dat het grote rund daar ook zo over denkt…

Heeft u tijdens een zondags wandelingetje in het bos weleens oog in oog gestaan met een wisent? Een enkeling onder u zal misschien zeggen ‘ja, die ben ik weleens tegengekomen in Bialowieza, in het oosten van Polen. Maar in een Nederlands bos? Nee, nog nooit’. Wel, sinds 9 november is de kans aanwezig dit dier ook in Nederland te zien, in het ‘wild’. U kunt, zonder begeleiding van een boswachter het terrein betreden waar een kudde wisenten leeft. Natuurlijk mag u niet van het pad af, maar als u daar alleen rondloopt en u ontmoet een eenzame wisentstier….. Spannend, nietwaar?

Hoe het begon
Een paar honderd jaar geleden kwam de wisent algemeen voor in Europa. Door onder meer intensieve jacht in die tijd was het dier rond 1920 in het wild uitgestorven. In dierentuinen kwamen nog 56 dieren voor. Van hieruit zijn mensen met de overgebleven dieren een fokprogramma begonnen. Nadat het aantal wisenten in gevangenschap weer was toegenomen is men begonnen de dieren weer te herintroduceren in Polen, de bakermat van de wisent. Van hieruit zijn meerdere dieren uitgezet in andere gebieden, onder meer in Duitsland.

Nederland
Ook in ons eigen land kreeg men interesse in de herintroductie van dit grootste Europese landzoogdier. Maar kan dat wel in ons kleine landje? En is het dier niet gevaarlijk voor wandelaars of fietsers? Een stier kan tenslotte een schouderhoogte bereiken van twee meter en een gewicht van 1000 kg. Als u die achter je aan krijgt! En in de wintermaanden is zo’n stier nog imposanter om te zien met zijn dichte wintervacht.

Foto: Erik Olsson (cc via Flickr.com).

Kraansvlak
In april 2007 is een project gestart in het Kraansvlak. Binnen vijf jaar wilden diverse universiteiten antwoorden vinden op bijvoorbeeld terreingebruik, maar ook hoe de dieren zich gedragen tegenover nietsvermoedende wandelaars die zich in hun gebied begeven.

WIST U DAT…

…wel meer ‘oude’ soorten zo langzamerhand in Nederland beginnen terug te keren? De wolf bijvoorbeeld ook!

Duinvallei
Nu, vijf jaar later, hebben onderzoekers al antwoorden op diverse prangende vragen. Zo zijn zij erachter gekomen dat wisenten niet alleen in het bos leven, maar zich ook thuisvoelen op open vlakten of in duinvalleien. Doordat zij vaak zandbaden nemen, hebben zij een positieve invloed op de soortenrijkdom binnen een gebied. Ook met andere grote grazers als edelhert, ree, konik en Schotse hooglanders kan de wisent goed samenleven. Een ander pluspunt is dat de wisent de mens uit de weg gaat.

Na vijf jaar onderzoek weten onderzoekers natuurlijk nog niet alles over de ecologie van de wisent. Een nieuw project voor vijf jaar is gestart en onderzoekers hopen zo nog meer te weten te komen over dit mooie dier. Wie weet kunnen wij over een aantal jaar de wisent gewoon in onze Nederlandse natuur tegenkomen. Dan zal Nederland een geweldige soort rijker zijn.

Bronmateriaal

"Nederlandse wisenten doen het goed" - Natuurbericht.nl
"Wisent" - Zoogdiervereniging
"Kom wisenten kijken" - Wisenten.nl
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Henryk Kotowski (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd