Witte dolfijn ontdekt die mensen napraat

Wetenschappers zijn er voor het eerst getuige van geweest hoe een wilde witte dolfijn mensen napraat. Hoogstwaarschijnlijk heeft de dolfijn mensen horen spreken en ze leren nadoen.

Dat schrijven wetenschappers van de National Marine Mammal Foundation in het blad Current Biology. En het is echt niet overdreven om te stellen dat de witte dolfijn mensen napraat: zijn gebabbel lijkt wel heel sterk op dat van de mens. “De geluiden van de walvis klonken vaak alsof twee mensen in de verte aan het praten waren,” vertelt onderzoeker Sam Ridgway. Het duurde wel even voordat de onderzoekers in de gaten hadden dat ze geen mensen, maar een walvis hoorden ‘praten’. “We ontdekten het toen een duiker dacht dat de walvis een mens was die hem onder water aanwijzingen gaf.”

Opname
Zodra de onderzoekers in de gaten hadden dat een walvis de geluiden maakte, maakten ze natuurlijk direct opnames. Hieronder kunt u zo’n opname beluisteren. Zoals u wel kunt horen, klinken de geluiden meer als een soort gemompel: woorden zijn niet te onderscheiden.

Gestopt
Inmiddels ‘praat’ de witte dolfijn in kwestie mensen niet meer na. Na vier jaar is het dier ermee gestopt. “Toen NOC (daarmee verwijzen de onderzoekers naar de dolfijn, red.) volwassen werd, hoorden we niet langer spraakachtige geluiden, maar hij bleef wel heel vocaal.”

Uit eerder onderzoek is al wel gebleken dat dolfijnen het aantal kreten en de duur van kreten van mensen na kunnen bootsen. Ook is er bewijs dat dolfijnen met de computer nagemaakte kreten van dolfijnen na kunnen doen. Het is echter voor het eerst dat bewijs wordt gevonden dat een zeedier echt de menselijke spraak imiteert. Onduidelijk is nog of NOC een uitzondering op de regel is of dat er meer witte dolfijnen zijn die net zo kunnen babbelen als mensen. “We hopen dat het publiceren van onze observaties zal leiden tot meer ontdekkingen omtrent het leren en het stemgebruik van zeedieren.”

Bronmateriaal

"Scientists release audio of Beluga whale mimicking human speech, publish research findings" - NMMF.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Steve Snodgrass (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd