We worden nu gemiddeld zes jaar ouder dan in 1990

De globale levensverwachting blijft maar stijgen. In vergelijking met 1990 worden mannen gemiddeld 5,8 jaar ouder. Vrouwen hebben nog meer geluk: zij worden 6,6 jaar ouder. Dit blijkt uit een grootschalig onderzoek dat in The Lancet is verschenen.

Veel wetenschappers werkten mee aan het onderzoek, het zogenoemde Global Burden of Disease Study 2013 (GBD 2013). De onderzoekers verzamelde statistieken over 240 verschillende doodsoorzaken in 188 landen van 1990 tot 2013. Het resultaat is een completer beeld dan GBD 2010, aangezien er nu meer gegevens zijn opgenomen van landen als China, Rusland en Turkije. Ook verzamelden onderzoekers meer data over bepaalde kankers en HIV/AIDS.

Nederland en België
De gemiddelde levensverwachting bij geboorte is in Nederland en België met vier jaar gestegen. Nederlandse mannen die in 1990 zijn geboren, worden gemiddeld 75 jaar oud. Jongens uit 2013 zullen de 79 jaar aantikken. Nederlandse meisjes die in 2013 zijn geboren, worden gemiddeld 82 jaar oud. In België is het gat tussen mannen en vrouwen groter. De levensverwachting is daar respectievelijk 78 jaar en 83 jaar.

Inzoomen, uitzoomen en data vergelijken? Bekijk de dynamische versie van deze kaart op de website van The Lancet.
Inzoomen, uitzoomen en data vergelijken? Bekijk de dynamische versie van deze kaart op de website van The Lancet.

Veranderingen
In gebieden met hoge inkomens – zoals Nederland en België – steeg in de periode van 1990 tot 2013 de levensverwachting, omdat minder mensen stierven aan kanker en hart- en vaatziekten. Ook in derdewereldlanden nam de levensverwachting toe. Dit was te danken aan het feit dat minder mensen overleden aan diarree, luchtweginfecties en neonatale aandoeningen.

Toename van doodsoorzaken
Toch zijn er ook doodsoorzaken die de afgelopen jaren aan terrein wonnen. Zo nam het aantal doden door leverkanker door een hepatitis C-infectie flink toe (+125%). Ook stierven meer mensen aan ernstige hartritmestoornissen, stoornissen door drugsgebruik, chronische nierziektes, diabetes en pancreaskanker.

Levensverwachting per land
Er zijn overigens grote verschillen tussen landen. In bepaalde landen is de gemiddelde levensverwachting met meer dan 12 jaar toegenomen. Denk aan landen als Nepal, Rwanda, Ethiopië, Niger, de Maldiven en Iran. Helaas zijn er ook landen waar de gemiddelde levensverwachting is afgenomen. Het gaat dan om landen in het zuiden van het continent Afrika, waar HIV/AIDS veel slachtoffers eist. Een goed voorbeeld is Zuid-Afrika, waar de gemiddelde levensverwachting door AIDS is gedaald van 65 jaar naar 60 jaar.

Meer data
In het paper in The Lancet staan meer statistieken, feiten en cijfers. Klik hier om alle onderzoeksresultaten in te zien.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd