Zeeboerderij voor de kust van Texel oogst eerste zeewier

zeewier

Tien kilometer voor de kust van Texel bevindt zich een unieke zeewierboerderij. Vorig jaar zijn twee teeltmodules met babywier geplaatst. En met succes, want vandaag wordt het eerste zeewier geoogst. Stichting Noordzeeboerderij wil de eerste lijn zeewier in september veilen.

Zeewier is een veelzijdige en voedzame plant, dat geteeld kan worden zonder gebruik van land, zoet water en meststoffen. Het product wordt gebruikt in allerlei gerechten, soepen, salades en sushi. En terecht, want er zitten belangrijke eiwitten en koolhydraten in zeewier. Hierdoor is het niet alleen duurzaam, maar ook vers en lekker. Wist je trouwens dat er ook zeewier wordt verwerkt in tandpasta, koffiemelk en mascara?

Zeewier is tevens belangrijk voor het mariene ecosysteem. “Zeewier zuivert het water. Ook houden de vissen van de luwte die zeewierteelt biedt en kunnen deze plekken gebruiken als kraamkamer”, vertelt Koen van Swam van de stichting.

Grote plannen
In 2014 sprak Scientias.nl met Stichting Noordzeeboerderij over de zeewierboerderij. De initiatiefnemers hebben grote plannen. Zo wordt op deze boerderij straks niet alleen zeewier geteeld, maar wordt er ook windenergie opgewekt en mosselen gekweekt.

Zeewierteelt in Nederland

Zeewierteelt is niet helemaal nieuw in Nederland. Zo wordt er in de Oosterschelde al zeewier verbouwd. Maar offshore zeewierteelt: dat is toch wel even een andere tak van sport. “We zijn één van de weinigen die daar nu mee bezig zijn,” stelt Van Swam. “Het is echt pionieren.”

Lastige plek
Naar verwachting zal er één kilo zeewier per teeltmodule worden geoogst. En dat is knap, want zeewier telen op de ruige Noordzee is uitdagend. Van Swam: “Het zeewier bevindt zich op een pittige plek: vlakbij Razende Bol, een plek waar veel stromingen samenkomen. Daarnaast kunnen we door de locatie niet gemakkelijk een kijkje op de akker nemen, zoals een boer dat doet.”

“Nederland heeft een naam hoog te houden waar het gaat om productie van voedsel. We zijn niet voor niets wereldwijd bekend met onze innovatieve agrofoodsector. Zeeboerderijen zijn een logische en duurzame volgende stap. De huidige producten, services en trends van Nederlandse maritieme en agrofoodbedrijven sluiten naadloos bij zeewierteelt op zee aan”, legt initiatiefnemer Marcel Schuttelaar uit. “Wij willen samen met koplopers uit het bedrijfsleven deze nieuwe, groene maritieme keten opzetten”.

Zeewier is hip
De stichting ziet mogelijkheden voor meer zeeboerderijen boven de Waddeneilanden en voor de Noord- en Zuid-Hollandse kust. Door het veranderende Nederlandse voedingspatroon is zeewier enorm hip. “Als je tien jaar geleden aan een Nederlander gevraagd had wanneer hij voor het laatst sushi had gegeten, had je waarschijnlijk als antwoord gekregen: “heel lang geleden” of “nooit”. Nu hoort het gewoon in ons voedingspatroon”, vertelt Van Swam aan Scientias.nl. “En ook voor veganisten en vegetariërs is zeewier heel geschikt. Het zou fantastisch zijn als we over enkele tientallen jaren een boerderij voor de kust hebben liggen die de zee levendiger maakt, energie opwekt en ook nog eens met oogsten komt die heerlijk smaken.”

Bronmateriaal

Stichting Noordzeeboerderij & interview met Van Swam (2014).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd