Zestig seconden trainen kan mensen al veel fitter maken

Nieuw onderzoek suggereert dat het mogelijk is om door drie keer per week te trainen aanzienlijk fitter te worden. Niets nieuws, zult u misschien zeggen. Maar de trainingen die de onderzoekers de proefpersonen voorschreven, duurden elke keer slechts 60 seconden. En dat is bijzonder interessant voor de gemiddelde westerling met een chronisch tijdgebrek.

De onderzoekers verzamelden een groep proefpersonen en gaf de groep de opdracht om een tien kilometer lange route zo snel mogelijk al fietsend af te leggen. Vervolgens werd de groep in tweeën gedeeld. De ene helft kreeg twee weken lang drie trainingen per week opgedragen. Die trainingen duurden elke keer zestig seconden. In die periode moesten de proefpersonen op een hometrainer zes seconden op hun hardst fietsen en vervolgens één minuut rusten en weer zes seconden op hun hardst fietsen. Dat herhaalden de proefpersonen tien keer en daarmee trainden ze in totaal dus 60 seconden. De tweede groep deed dienst als controlegroep en trainde niet.

Fitter
Na twee weken kregen de proefpersonen opnieuw de opdracht om een tien kilometer lange afstand zo snel mogelijk fietsend af te leggen. De mensen die de training hadden gevolgd, scoorden aanzienlijk beter dan ze de eerste keer hadden gedaan: ze wisten gemiddeld tien procent van hun tijd af te fietsen. Dat schrijven de onderzoekers in het blad Applied Physiology, Nutrition and Metabolism.

WIST U DAT…

Hoe kan dat?
Hoe kan zo’n korte training nu zo’n groot effect hebben? Dat heeft alles te maken met een stofje in ons lichaam: lactaat. “Tijdens de Olympische Spelen heb je atleten in interviews na hun wedstrijd vast wel eens horen spreken over melkzuur dat zich in hun benen opbouwt en dat ze veel pijn geeft en ze trager maakt. Veel sporters spreken over melkzuur, maar waar ze eigenlijk naar verwijzen is een stof die we lactaat noemen,” vertelt onderzoeker John Babraj. Dit stofje duikt op in ons bloed wanneer we sporten. “Lactaat is eigenlijk een heel belangrijke brandstof die ons lichaam tijdens trainingen aanmaakt om ons in staat te stellen langer op een hoger niveau te presteren. Aan het eind van de race is het bloed vaak verzadigd met lactaat, omdat het lichaam het niet snel genoeg opgebruikt, maar het is slechts toeval dat dit op hetzelfde moment plaatsvindt als de vertraging van de atleet. In dit onderzoek keken we naar de tijd die atleten nodig hebben om lactaat in hun lichaam op te bouwen en ontdekten dat die opbouw na zestig seconden korte sprintjes trekken, vertraagt. Dat wijst erop dat de korte sprintjes het voor het lichaam mogelijk maken om lactaat efficiënter te gebruiken en dat betekent dat mensen die HIT (de vorm van training die de proefpersonen volgden, HIT staat voor High-Intensity Training, red.) in staat zullen zijn om beter te functioneren in een sport naar keuze.”

Weinig tijd
De superkorte training is met name heel geschikt voor mensen die graag fitter willen worden, maar niet de tijd of de motivatie hebben om regelmatig naar de sportschool te gaan. “Een ieder die geïnspireerd is geraakt door de Olympische Spelen en fitter en actiever wil worden, maar misschien denkt dat daarvoor heel wat uren in de sportschool moeten worden doorgebracht, kan door drie keer per week zestig seconden te sporten al in twee weken tijd fitter en gezond zijn.”

HIT wordt ook door verschillende atleten gebruikt om fit te blijven. Een groot voordeel van de korte training is namelijk dat de kans op blessures klein is.

Bronmateriaal

"Get fit post-Olympics in just 60 seconds, say researchers at the University of Abertay Dundee" - Abertay.ac.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Juan Pablo Olmo (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd