Zo kiest een pestkop zijn slachtoffer

Een pestkop kiest zijn slachtoffer uit een groep met niet populaire kinderen, zodat niemand het gepeste kind komt helpen. Dat blijkt uit onderzoek. De pestkop maakt zich bovendien niet druk om de mening van de juf of meester, maar alleen om de visie van zijn leeftijdsgenoten van hetzelfde geslacht.

“Pestkoppen zijn niet geïnteresseerd in de opinie van de hele klas, alleen maar in die van hun eigen vriendengroep,” legt onderzoeker Rene Veenstra van de universiteit van Groningen uit. “Op de basisschool bestaat de vriendengroep meestal alleen uit mensen van hetzelfde geslacht. Jongens zijn geïnteresseerd in de mening van andere jongens als het gaat om het kiezen van het juiste slachtoffer en meisjes zijn geïnteresseerd in de mening van andere meisjes.”

Het onderzoek moet scholen en de overheid helpen om beter op te treden tegen pesten. “Pestkoppen pesten zo strategisch dat er als de school het niet goed aanpakt, niets verandert. Ze (de pestkoppen, red.) zullen hun gedrag niet uit zichzelf veranderen, omdat het ze veel voordelen geeft. Je hebt echt een goed programma nodig dat de houding van alle kinderen in de klas verandert en duidelijk maakt aan kinderen dat zij de pestkop samen moeten stoppen. Ze moeten begrijpen dat zij wanneer zij de pestkop assisteren of steunen of er gewoon bij staan, het pesten aanmoedigen.”

Wereldwijd wordt vijftien procent van de kinderen die nog op school zitten, gepest. En dat heeft grote gevolgen. Nu, maar ook in de toekomst. Mensen die vroeger gepest zijn, hebben bijvoorbeeld vaker last van angst, depressie en gevoelens van eenzaamheid. Slechts een klein deel van de kinderen wordt sterker doordat zij gepest zijn.

Bronmateriaal

"How Bullies Choose Their Victims" - News.softpedia.com

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd