Zo klonk het toen Philae op een komeet landde

philae2

Sensoren in de ‘voeten’ van lander Philae hebben het geluid van de allereerste landing van Philae op komeet 67P vastgelegd. En dus weten we nu niet alleen hoe die landing eruit gezien moet hebben, maar ook hoe deze klonk!

Lander Philae zette op woensdag 12 november voet op komeet 67P. In de dagen die volgden, werd steeds meer duidelijk over de nogal heftige landing van Philae. Zo bleek dat deze niet één, niet twee, maar drie keer geland was. Deze fotoserie die orbiter Rosetta onlangs prijsgaf, geeft een goed beeld van de situatie.

Geluidje erbij
Maar nu geeft ESA de landing van Philae nog een extra dimensie. En wel door een geluidsbestand vrij te geven dat verraadt hoe de landing van Philae klonk.

SESAME-CASSE
Het geluidsbestand is het werk van het instrument SESAME-CASSE dat zich in de voeten van de lander bevindt. Het instrument werd tijdens de afdaling van Philae ingeschakeld en registreerde de eerste landing van de kometenlander in de vorm van trillingen gedetecteerd in de ‘zolen’ van de voeten van de lander. “Let op: het is een echt geluidsfragment, dat wil zeggen: het is een opname van mechanische trillingen op een akoestische frequentie,” benadrukt ESA. Er is weinig aan het geluidsbestand veranderd, zo zijn de frequentie van de trillingen en de duur van het geluidsfragment onaangepast gebleven.

Stof en ijs
SESAME-CASSE kan ons ook meer vertellen over de eerste landingsplek van Philae. “We registreerden de eerste landing en tonen aan dat Philae’s voeten eerst een zachte oppervlaktelaag van enkele centimeters dik penetreerden – waarschijnlijk een stoflaag – om vervolgens een paar milliseconden later een hard oppervlak te raken – waarschijnlijk een laag bestaande uit stof en ijs.”

Inmiddels krijgen de onderzoekers ook een steeds beter beeld bij de laatste landingsplek van Philae. Hoewel nog altijd onduidelijk is waar de lander exact is geland, wijzen de gegevens erop dat het in ieder geval op een plek is waar de komeet nog niet zo actief is en waar onder de lander veel ijs te vinden is.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd