Zoefff! Prachtige foto van snel naderende komeet ISON gemaakt

ison

Astronomen hebben met behulp van de TRAPPIST-telescoop een prachtige foto gemaakt van komeet ISON. De komeet nadert op dit moment onze zon en zal onze ster eind november tot een afstand van 1,2 miljoen kilometer naderen. Of de komeet die ontmoeting met onze zon zal overleven, is twijfelachtig en dus moeten we nu kieken wat we kieken kunnen!

De foto werd afgelopen vrijdagochtend gemaakt. Het is een compositiefoto van beelden die door vier verschillende filters gemaakt zijn. De stipjes op de foto zijn sterren op de achtergrond.

Komeet ISON werd in september 2012 ontdekt en is momenteel met een snelheid van zo’n 193.000 kilometer per uur onderweg naar onze zon. Even leek het erop dat de komeet een tegenvaller zou worden: de helderheid nam maar niet toe en dus werd twijfelachtig of deze wel goed vanaf de aarde zichtbaar zou zijn. Maar recentelijk is de helderheid van de komeet flink toegenomen en inmiddels zou deze zelfs met het blote oog zichtbaar moeten zijn (lees hier wanneer en waar).

Niet alleen ESO houdt ISON nauwlettend in de gaten: observatoria wereldwijd doen dat. Zo maakten astronomen met behulp van het MicroObservatory deze foto. Afbeelding: B. Mellin / MicroObservatory.
Niet alleen ESO houdt ISON nauwlettend in de gaten: observatoria wereldwijd doen dat. Zo maakten astronomen met behulp van het MicroObservatory deze foto. Afbeelding: B. Mellin / MicroObservatory.

De activiteit van de komeet neemt toe: de komeet stoot steeds meer gassen uit. Dat komt doordat deze steeds dichter bij de zon in de buurt komt, waardoor ijs in de kern van de komeet verdwijnt en de komeet grote hoeveelheden stof en gas verliest. Hoe dichter de komeet bij de zon in de buurt komt, hoe meer ijs deze verliest. Er is een kleine kans dat het de komeet fataal wordt en dat de kern van ISON in kleinere fragmenten uiteenvalt en dat die fragmenten uiteindelijk verdampen. Als dat niet gebeurt en ISON de ontmoeting met de zon overleeft, is dat geweldig nieuws. Dan kan de komeet vanaf de aarde gezien in de weken die volgen namelijk wel eens uitzonderlijk goed zichtbaar zijn.

Bronmateriaal

"New Image of Comet ISON" - ESO.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door TRAPPIST / E. Jehin / ESO.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd