Zonsverduistering: de weersverwachting en handige tips

zonsverduistering

Vandaag is het zover: vanuit Nederland en België is – bij helder weer – een gedeeltelijke zonsverduistering te bewonderen. Hoe laat? Werkt het weer mee? En waar moet je op letten? We zetten het voor je op een rij!

Wat?
Vandaag schuift de maan tussen de aarde en de zon, waardoor een deel van de zon verduisterd wordt. De maan zal de zon – vanuit Nederland gezien – niet volledig bedekken en het zal dus ook niet helemaal donker worden. Wanneer de gedeeltelijke zonsverduistering maximaal is, is ongeveer 84 procent van de diameter van de zon bedekt en bereikt ongeveer twintig procent van het zonlicht nog ons land.

Waar?
Zoals gezegd is vanuit Nederland en België vandaag een gedeeltelijke zonsverduistering te zien. Wie met zo’n gedeeltelijke verduistering geen genoegen neemt, kan vandaag ook een totale zonsverduistering bewonderen. Alleen moet je dan haast maken: daarvoor moet je namelijk in het noordelijke deel van de Atlantische Oceaan zijn (de lijn van totaliteit loopt ten zuiden van Groenland en IJsland via de Faeröer-eilanden naar Spitsbergen).

De gedeeltelijke zonsverduistering is vandaag in heel Europa zichtbaar.
De gedeeltelijke zonsverduistering is vandaag in heel Europa zichtbaar.

Wanneer?
De zonsverduistering begint om 9.30 uur. Rond 10.37 is de zon maximaal bedekt. Om 11.48 uur is de zonsverduistering voorbij.

Hoe?
Als het een beetje helder is, is het zeker aan te raden om de zonsverduistering te bewonderen. Zoiets maak je tenslotte niet elke dag mee. Maar vergeet niet dat de zon zelfs als deze deels verduisterd wordt, ontzettend fel is en het onverstandig is om direct naar onze ster te turen. Maak dus altijd gebruik van een eclipsbrilletje.

En…wat doet het weer?
Tja..wat dat betreft is het spannend vandaag. Op veel plekken begint de dag namelijk met mist en bewolking en wordt de zon aan het zicht onttrokken. Het KNMI verwacht dat de zon in de loop van de dag – met uitzondering van het noordwestelijke deel van Nederland – optrekt. De grote vraag is echter: gaat dat allemaal wel vlot genoeg? Het is immers zo half elf.

En…wat doe jij?
Is de gedeeltelijke zonsverduistering in jouw omgeving goed te zien? Ga je kijken? Laat anderen – die wellicht met bewolking, mist of een weinig flexibele werkgever te maken hebben – meegenieten. Fotografeer de verduistering en stuur je foto naar info@scientias.nl en wie weet zie je ‘m later vandaag op de site verschijnen.

Bronmateriaal

-
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Jaap Vreeling / NOVA.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd