Kleinere borden en porties in de strijd tegen obesitas

mega-burger

De strijd tegen obesitas is vooral een psychologisch gevecht, beweren wetenschappers in het vakblad The BMJ. Porties en borden moeten kleiner om overgewicht te tackelen.

Wetenschappers van de universiteit van Cambridge hebben onderzoek gedaan naar eetgedrag. Door grote porties te elimineren daalt de energie-inname met 12% tot 16% onder Britten en 22% tot 29% onder Amerikanen. Maar hoe kunnen mensen overtuigd worden om kleinere porties te nemen? Dit is vooral de taak van restaurants, supermarkten en horeca. Maar ook winkels – zoals Blokker en Marskramer – doen er goed aan om niet langer grote borden en glazen te verkopen.

Kleinere verpakkingen
De eerste maatregel is dat verpakkingen kleiner moeten, waardoor er bijvoorbeeld minder patatjes in een puntzak kunnen. Dit geldt niet alleen voor verpakkingen, maar ook voor borden, glazen en mokken. Op een klein, ondiep bord past immers minder eten dan op een groot, diep bord.

Slechts 20 cent extra voor een grote cola
Restaurants doen er goed aan om niet langer enorme bekers met frisdrank te verkopen, maar om juist kleinere maten toe te voegen aan het assortiment. Daarnaast is het niet verstandig om met kortingen of aanbiedingen te werken als het gaat om de grootte van de portie, zoals ‘slechts 20 cent extra voor een grote cola’ of ‘deze week: 50% patat gratis’. Dit stimuleert mensen om hun portie te upgraden. Het gevolg: nog meer onnodige calorieën.

Grote porties niet op ooghoogte
De wetenschappers benadrukken in het paper dat supermarkten grote porties niet prominent in de schappen mogen plaatsen, oftewel niet op ooghoogte en ook niet aan het begin of aan het eind van het gangpad. Daarnaast is het goed om koekjes individueel of per twee te verpakken binnen een verpakking. Voor productie en het milieu is dit belastender, maar hierdoor eten mensen een pak koekjes niet snel in één keer op.

Politieke functie
De vraag is of restaurants en winkels zelf deze regels gaan doorvoeren, omdat een XL-menu, een grote portie of grote borden nu eenmaal meer geld oplevert voor een bedrijf. Juist daarom is het belangrijk dat ook politici zich mengen in deze discussie. De bovenstaande maatregelen klinken misschien betuttelend, maar uiteindelijk vormt overgewicht net zo’n bedreiging voor de volksgezondheid als roken.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd