123 nieuwe soorten gevonden op Borneo

Wetenschappers hebben op Borneo een kikker zonder longen, het langste insect ter wereld en een heel bijzondere slak die net als cupido pijltjes afschiet op zijn partners ontdekt. Daarnaast werden de afgelopen drie jaar nog 120 nieuwe soorten gevonden.

“We hebben gemiddeld drie nieuwe soorten per maand, zo’n 123 soorten in de afgelopen drie jaar en minstens 600 nieuwe soorten in de afgelopen vijftien jaar ontdekt,” vertelt onderzoeker Adam Tomasek. “De nieuwe ontdekkingen laten de rijke biodiversiteit op Borneo zien en beloven nog veel toekomstige ontdekkingen die eventueel kunnen helpen om ziektes zoals kanker en aids te genezen.”

Onder de nieuwe soorten bevindt zich ook een zeven centimeter grote kikker met een platte kop. De kikker heeft geen longen en ademt volledig met zijn huid. Deze soort werd in 2008 ontdekt en is de boeken ingegaan als de barbourula kalimantanensis. Een andere interessante vondst is een slak met een lange staart. Het diertje gebruikt pijltjes gemaakt van calciumcarbonaat om een vrouwtje te injecteren met hormonen en zo de kans op nageslacht te vergroten.

En dan is er ook nog de phobaeticus chani. Dit insect is met 36 centimeter lengte het langste insect ter wereld.

Volgens de onderzoekers wonen op Borneo tien soorten primaten, meer dan 350 vogels, 150 reptielen en amfibieën en zo’n 10.000 planten die nergens anders voorkomen. “We weten dat het voor de overheid onmogelijk is om in dit gebied geen mijnen en palmplantages te ontwikkelen en bossen weg te halen, maar we willen graag een balans vinden tussen behoud en duurzame ontwikkeling van het gebied.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd