165 miljoen jaar oud fossiel van spin gevonden

Wetenschappers hebben in China een vrijwel perfect bewaard gebleven fossiel van een spin gevonden. Het fossiel stamt uit de Jura-periode en is zo’n slordige 165 miljoen jaar oud. Het gaat om de soort eoplectreurys gertschi. Het fossiel is waarschijnlijk ontstaan doordat de spin in kwestie vast kwam te zitten in vulkanisch as.

Het fossiel is gevonden in Daohugou in het noorden van China. In het gebied werden eerder ook al fossielen van salamanders, insecten, schaaldieren en kleine zoogdieren gevonden. In de periode Jura zou het gebied deel hebben uitgemaakt van een meer in een vulkanische regio.

Fossielen van spinnen uit deze periode zijn zeldzaam. Hun zachte lichamen blijven namelijk zelden goed bewaard. Dat de sporen van deze spin wel 165 miljoen jaar mee zijn gegaan heeft alles te maken met de zachte ondergrond. Waarschijnlijk is de spin vast komen te zitten in de vulkanische as. De hele kleine kleideeltjes pletten het dier zonder zijn delicate lichaam te beschadigen.

Foto: Paul Selden

De eoplectreurys gertschi lijkt veel op een moderne spinnenfamilie die in Noord-Amerika voorkomt. Dat suggereert dat de spin sinds Jura amper geëvolueerd is. Ook bewijst het fossiel dat de spinnen vroeger een veel groter leefgebied hadden. Tegenwoordig komt de gelijkende soort enkel in Arizona, Californië, Mexico en Cuba voor, maar zo’n 165 jaar geleden leefde de soort enkel op een klein continent dat bekend staat als The North China Block (NCB). Waarschijnlijk hebben veranderingen in de vegetatie tijdens de ijstijd of andere klimaatgebeurtenissen het dier naar andere gebieden verjaagd. En daar doet de spin het tot op den dag van vandaag prima.

Foto: Paul Selden

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd