2000 jaar oud graf van afgeslacht leger ontdekt

Archeologen hebben in Denemarken een gruwelijke vondst gedaan. Ze vonden nabij het meer Mossø de stoffelijke resten van een heel leger terug. Het leger werd waarschijnlijk rond het begin van de jaartelling afgeslacht.

Honderden strijders liggen in het gebied begraven. Onduidelijk is nog wie deze strijders zijn, waar ze vandaan kwamen en hoe ze hier terecht zijn gekomen. Ook is onbekend waar de strijders om vochten.

Omvangrijk
Archeologen zijn nog maar twee maanden bezig aan opgravingen en hebben nu al vele skeletten teruggevonden. “We hebben op verschillende locaties in het veertig hectare grootte Alken Enge-gebied kleine opgravingen gedaan en er blijven maar nieuwe vondsten opduiken,” vertelt onderzoeker Ejvind Hertz. De archeologen denken niet dat ze ooit in staat zullen zijn om alles op te graven. Daarvoor is de vondst te omvangrijk. In plaats daarvan proberen ze juist op zoek te gaan naar stoffelijke resten of objecten die iets kunnen vertellen over wat zich hier precies heeft afgespeeld.

Foto: Rikke Grøn Larsson. Foto/Media department Moesgaard.

Wapens
Veel van de teruggevonden botten zijn flink beschadigd. Zo is er een doormidden gehakt dijbeen en een flink gehavende schedel (zie de foto boven dit artikel) teruggevonden. De strijders zijn dus goed toegetakeld. Het wijst erop dat hier een serieus conflict gaande was. “Het is duidelijk dat dit een verstrekkende en dramatische gebeurtenis is geweest die een groot effect had op de samenleving uit die tijd,” concludeert onderzoeker Mads Kähler Holst. Naast de stoffelijke resten hebben onderzoekers ook diverse objecten teruggevonden. Onder meer speren, bijlen en schilden. Eén van de bijlen ziet u hierboven. De bijl is zo’n 75 centimeter lang en nog in uitstekende staat.

In de tijd waarin de strijd zich afspeelde zag het gebied waarin de strijders zijn teruggevonden er waarschijnlijk heel anders uit. Toen zou zich hier een meer hebben bevonden.

Bronmateriaal

"Macabre finds in the bog at Alken Enge" Aarhus University (via Eurekalert.org).
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Ejvind Hertz / Skanderborg Museum.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd