2010 AL30: een asteroïde of ruimteafval?

 ASTRONOMIE  Zorg dat u de komende nacht uw telescoop klaar zet, want een object met de naam 2010 AL30 vliegt vlak langs de aarde. De afstand tussen het tien meter grootte object en de aarde is slechts 130.000 kilometer: een derde van de afstand aarde-maan. Sommigen denken dat 2010 AL30 een door mensen gemaakt object is.

De asteroïde is te zien als een ster van de veertiende magnitude in het sterrenbeeld Orion. Het object is 1,5 miljoen keer zwakker dan wat mensen met het blote oog kunnen zien. Daarom is een krachtige telescoop nodig om 2010 AL30 te observeren. Kijk op de website van NASA voor een exact verloop van het object aan de nachthemel.

Opvallend feit: de asteroïde doet een aards jaar over een rondje om de zon. Dit kan toeval zijn, maar het kan ook zijn dat het object helemaal geen asteroïde is, maar een door mensen gemaakt object: bijvoorbeeld een stuk ruimteafval.

“Het lijkt mij sterk dat 2010 AL30 een stuk ruimteafval is”, zegt Alan W. Harris van het Space Science Instituut. “De baan van het object lijkt voor de rest niet op die van satellieten en ruimtesondes.” En is het wel een stuk ruimteafval? Dan wordt dit de komende nacht bevestigd.

2010 AL30 bedreigt de aarde niet. Stel, het object zou tegen de aarde botsen, dan zou dit een explosie opleveren op grote hoogte in de atmosfeer (met de energie van een kleine nucleaire bom). Objecten van deze grootte botsen bijna jaarlijks tegen de aarde, dus het zou niets nieuws onder de zon zijn.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd