2012: niets te vrezen van supernova

De doemscenario’s voor 2012 lijken ook NASA in hun greep te houden. Opnieuw spreekt de ruimtevaartorganisatie zich uit over een manier waarop de aarde in 2012 ten onder kan gaan.

Velen zijn ervan overtuigd dat de aarde in 2012 vergaat. Hoe? Daar zijn de mensen nog niet zo heel erg uit. Er worden verschillende scenario’s genoemd. Bijvoorbeeld: een omkering van de magnetische polen van de aarde. NASA toonde recentelijk al aan dat zo’n omkering – als die al op korte termijn plaatsvindt – echt geen ramp is. En met nog enkele weken te gaan tot de jaarwisseling vindt NASA het nodig om nog een doemscenario te ontkrachten: dat van de supernova.

Explosie
Een supernova is een exploderende ster. Bij zo’n explosie komt heel veel energie vrij. Ongeveer evenveel energie als de zon in haar hele leven creëert. Best heftig, dus. Nu zijn sommige mensen er om onverklaarbare redenen bang voor dat zo’n supernova in 2012 het leven van de aardkorst zal vegen.

Foto

Bekijk hier een foto van een nabije supernova.

Straling
Onzin, zo stelt NASA in een speciaal voor de gelegenheid opgesteld nieuwsberichtje. Het is niet onmogelijk dat een supernova de aarde bedreigt. De straling van zo’n supernova kan de ozonlaag aantasten en indirect heel veel levens kosten. Maar daarvoor moet een supernova zich op slechts vijftig lichtjaar van de aarde bevinden. En alle sterren die eventueel kunnen exploderen, staan veel verder weg.

Gammastraling
Ook een ander gevaar omtrent de supernova wordt even door NASA aangestipt om alle bange kinderen (maar vooral volwassenen) gerust te stellen. Wanneer een heel massieve ster explodeert kan dat resulteren in een zwart gat dat materiaal en gammastraling uitspuwt. Wanneer die stroom op de aarde gericht is, kan de gammastraling deze op vergelijkbare wijze als een supernova aantasten. Maar ook daar hoeven we niet bang voor te zijn. De dichtstbijzijnde uitbarsting van gammastraling ooit waargenomen, vond op 1,3 miljard lichtjaar afstand plaats. En dat is zo ver weg dat wij er geen hinder van ondervinden.

En daarmee zijn nu alweer twee doemscenario’s van tafel geveegd. Tel daar de ontmaskering van de Maya-kalender bij op en men zou denken dat de mensheid enigszins gerustgesteld is. Maar het tegendeel is waar: verhalen over de ondergang van de mensheid lijken ook door rationele argumenten niet bestreden te kunnen worden.

Bronmateriaal

"2012: Fear No Supernova" - NASA.gov
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd