21 Brazilianen kregen corona – en 13 van hun huisdieren vervolgens ook

Een goede reden voor coronapatiënten om hun honden en katten op afstand te houden, aldus de onderzoekers.

Ondertussen wordt het steeds duidelijker dat het coronavirus zich niet alleen onder mensen verspreid. Ook huisdieren zoals honden en katten kunnen het coronavirus oplopen. Dat bewijst tevens een nieuwe studie, uitgevoerd in Brazilië. En dus kunnen coronapatiënten maar beter afstand van hun huisdieren bewaren, zo concludeert het onderzoeksteam.

Brazilië
Brazilië is samen met de Verenigde Staten en India het hardst getroffen door het rondwarende coronavirus. Zo zijn er in het Zuid-Amerikaanse land al ruim 14 miljoen bevestigde gevallen genoteerd. Meer dan 400.000 mensen overleefden het vervolgens niet. Met name in de staat Rio de Janeiro, gelegen in het zuidoosten van Brazilië, liepen de coronacijfers hoog op. En dus besloten wetenschappers in een nieuwe studie te onderzoeken of er in de Braziliaanse staat ook huisdieren waren die besmet zijn geraakt met het coronavirus.

Meerdere gevallen
Die vraag komt niet uit de lucht vallen. Ondertussen zijn er enkele gevallen bekend van onder andere katten, honden, nertsen en een tijger die besmet zijn geraakt met het originele coronavirus. Waarschijnlijk hebben deze dieren het virus door toedoen van hun eigenaren of verzorgers onder de leden gekregen. Nog niet zo lang geleden troffen wetenschappers ook de Britse coronavariant aan bij een Amerikaanse hond en kat. Hoewel de hond als de kat weinig ziekteverschijnselen vertoonden, bleken ze toch beide besmet te zijn met de Britse coronavariant. Op een enkele nies na, lijkt er echter verder niet veel aan de hand te zijn. Iets later zijn er ook in Engeland enkele gevallen gemeld.

COVID-19 bij Braziliaanse huisdieren
In de nieuwe studie bogen de onderzoekers zich over de huisdieren van 21 Braziliaanse coronapatiënten. Van de 39 huisdieren (29 honden en 10 katten) bleken negen honden en vier katten positief te testen op COVID-19. Zes van hen vertoonden ook de daarbijbehorende ziekteverschijnselen.

Gecastreerde huisdieren
Het bewijs dat je het coronavirus aan je huisdier kunt doorgeven, stapelt zich dus op. De onderzoekers komen daarbij tot nog een opvallende ontdekking. Zo blijkt dat gecastreerde huisdieren die samen met hun geïnfecteerde baasje in hetzelfde bed slapen, een groter risico lopen om COVID-19 te krijgen.

Ziekteverschijnselen
Tot op heden lijkt het er overigens niet op dat huisdieren heel ziek van het coronavirus worden. Zo blijken de ziekteverschijnselen in de meeste gevallen wel mee te vallen. De waargenomen klachten reiken vaak niet verder dan een nies, een hoest, diaree of een wat verminderde activiteit. Toch is het volgens wetenschappers belangrijk om corona-infecties bij huisdieren in de gaten te houden. Dit is namelijk van cruciaal belang om de overdracht en de evolutie van het virus te begrijpen.

De wetenschappers uit de huidige studie benadrukken bovendien dat het echt beter is om uit de buurt van je huisdier te blijven als je gediagnosticeerd bent met COVID-19. Momenteel is er namelijk nog veel onbekend over de overdracht van SARS-CoV-2 tussen mensen en dieren, de mogelijke impact van het virus op de gezondheid van dieren en of dieren het virus mogelijk ook in stand kunnen houden. De angst heerst namelijk dat de dieren een coronareservoir kunnen vormen, waaruit ze vervolgens ook weer mensen infecteren. We kunnen dieren echter niet vragen om mondkapjes te dragen of 1,5 meter afstand te houden. En daarom is het belangrijk dat we voorkomen dat dieren in de eerste plaats besmet raken.

Meer weten…

…over de besmetting van dieren met COVID-19 en waarom we kosten wat het kost moeten voorkomen dat wilde dieren het virus krijgen? Lees het hier!

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd