Over 24 uur arriveert Rosetta bij ‘haar’ komeet!

rosetta

Morgen is het zover. Tussen 10.45 en 11.45 uur arriveert ruimtesonde Rosetta bij komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. Nieuwsgierig hoe dat precies in zijn werk gaat? We doen het graag voor je uit de doeken!

Het verhaal van Rosetta begint op 2 maart 2004 met de lancering. Na vijf rondjes rond de zon te hebben gecirkeld, drie duwtjes van de aarde en één duwtje van Mars te hebben gekregen, vertrekt de sonde dan echt naar haar eindbestemming: komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko.

Alles

Lees hier alles over de Rosetta-missie!

Over de komeet
Deze komeet doet er 6,5 jaar over om een rondje rond de zon te voltooien. Dat rondje is zeer ovaalvormig. Het verste punt van zijn baan rond de zon bevindt zich voorbij de baan van Jupiter. Het dichtstbijzijnde punt van zijn baan rond de zon is te vinden tussen de banen van Mars en de aarde. De komeet heeft een snelheid van 55.000 kilometer per uur.

Snelheid
Het is de bedoeling dat Rosetta straks zij aan zij met de komeet mee vliegt. Om dat te bewerkstelligen zijn sinds begin mei verschillende manoeuvres uitgevoerd om ervoor te zorgen dat Rosetta op 6 augustus daadwerkelijk de komeet zal ontmoeten en op dat moment ook de juiste snelheid heeft. De uitgevoerde manoeuvres waren heel concreet bedoeld om Rosetta vaart te laten minderen (zie ook het filmpje hieronder). Was de snelheid van Rosetta ten opzichte van de komeet begin mei nog 715 meter per seconde: morgen moet dat 1 meter per seconde zijn.

Morgen
Zodra Rosetta morgen bij de komeet arriveert, zal deze opnieuw enkele manoeuvres uitvoeren. Onderstaand filmpje laat dat mooi zien. Uiteindelijk nadert Rosetta de komeet tot zo’n dertig kilometer afstand. Dan zal de zwaartekracht van de komeet de sonde ‘grijpen’. Afhankelijk van de activiteit van de komeet zal geprobeerd worden om Rosetta nog dichter bij het oppervlak van 67P/Churyumov-Gerasimenko te brengen.

Spannend
Het wordt een spannende dag morgen. Rosetta is de allereerste ruimtesonde die daadwerkelijk met een komeet mee gaat reizen. En dus zijn er meer dan genoeg onzekere factoren en uitdagingen. Nu en in de toekomst. “We verwachten dat het ruimtevaartuig beïnvloed wordt door de coma en de zwaartekracht van de kern van de komeet en dat alles speelt een rol bij het berekenen van de baan van de ruimtesonde en de acties van de stuwraketten die nodig zijn om Rosetta dicht bij de komeet te houden,” vertelt onderzoeker Frank Budnik.

Als de ontmoeting morgen goed verloopt, laat een volgende mijlpaal niet al te lang op zich wachten. In november van dit jaar zal Rosetta de lander Philae op het oppervlak van de komeet gaan zetten. Ondertussen nadert de komeet de komende maanden de zon en zal deze steeds actiever worden en meer gas en stof loslaten. Onderzoekers zullen dan ook continu een afweging moeten maken tussen de veiligheid van Rosetta en het verlangen om zoveel mogelijk over deze komeet te weten te komen.

Volg al het nieuws over Rosetta
Mis helemaal niets en volg het Rosetta-nieuws op Scientias.nl. Er is een speciale themapagina met een verzameling van al het Rosetta-nieuws! Vanzelfsprekend doen we morgen ook verslag van de ontmoeting tussen Rosetta en 67P/Churyumov-Gerasimenko.

Bronmateriaal

"How Rosetta arrives at a comet" - ESA.int
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door DLR (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd