26 procent van Nederlanders voelt zich slaperig

Iets meer dan een kwart van alle Nederlanders voelt zich meestal slaperig. Dat blijkt uit een onderzoek van de Nederlandse vereniging voor Slaap- en Waak Onderzoek.

De onderzoekers ondervraagden 1350 mannen en vrouwen van diverse leeftijden naar hun slaapgedrag. Ongeveer 26 procent van deze mensen laat weten last te hebben van overmatige slaperigheid.

Wat is slaperigheid?
Onder slaperigheid wordt verstaan dat mensen moeite hebben om wakker te blijven. Er is daarbij dus een grote kans dat mensen ook echt in slaap vallen. Het gaat niet zozeer om dufheid, vermoeidheid of gebrek aan energie.

Rusteloze benen
Van de ondervraagden tussen de 18 en 35 jaar heeft zo’n 25 procent last van slaperigheid. Onder de mensen ouder dan veertig jaar ondervindt dertig procent hinder van de slaperigheid. De reden voor die gevoelens van slaperigheid variëren. Van slapeloosheid tot apneu en rusteloze benen.

WIST U DAT…

…minder dan zes uur slaap dodelijk kan zijn?

Behandeling
Slaperigheid is goed te behandelen. Mensen die er last van hebben doen er goed aan om hulp te zoeken. Slaperigheid heeft namelijk een grote invloed op het dagelijks functioneren en is verantwoordelijk voor een groot deel van de verkeers- en bedrijfsongelukken.

Snurken
De enquête leverde nog meer verrassende conclusies op. Nog eens zo’n negen tot tien procent van alle ondervraagden snurkt of lijdt aan slaapapneu. En één op de 2000 mensen heeft last van narcolepsie: een aandoening waarbij mensen moeite hebben om wakker te blijven.

Het onderzoek werd uitgevoerd ter ere van de zesde Nationale Slaapdag. Deze vindt plaats op zaterdag 26 maart.

Bronmateriaal

Persbericht Universiteit Leiden

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd