2,7 kilometer lange asteroïde vliegt langs de aarde

asteroides

Op 31 mei vliegt een 2,7 kilometer lange asteroïde langs de aarde. Deze asteroïde – exact tien keer langer dan de Titanic – vormt gelukkig geen bedreiging, want de afstand tot de aarde bedraagt 5,8 miljoen kilometer. Dit is vijftien keer de afstand van de aarde tot de maan.

Stel, deze asteroïde zou inslaan op de aarde, dan zou dit grote gevolgen kunnen hebben voor leven op aarde. Toch vormt de asteroïde de komende eeuwen geen bedreiging voor onze planeet.

Eind mei zullen veel radioastronomen hun radiotelescopen richten op de asteroïde. “Asteroïde 1998 QE2 is een ideaal radardoel om te observeren”, vertelt radioastronoom Lance Benner van NASA’s Jet Propulsion Laboratory in Pasadena. “We hopen scherpe foto’s van het oppervlak te maken, om zo de grootte, vorm en zelfs rotatie in kaart te brengen.”

Wist u dat…

…wetenschappers met de WISE-satelliet honderden nieuwe aardscheerders vonden?

Radarafbeeldingen met de Goldstone-antenne onthullen oppervlaktekenmerken van 3,75 meter groot. En dat op een afstand van miljoenen kilometers. “Het is fascinerend om te zien hoe een object van een stip in een kleine wereld verandert”, zegt Benner. “Radarfotografie van aardscheerders is een fundamentele manier om dit soort objecten te verkennen.”

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie besteedt een steeds groter deel van haar budget aan het in kaart brengen van aardscheerders. Dit zijn asteroïden die dicht bij de aarde in de buurt komen en in de toekomst wellicht in botsing kunnen komen met onze planeet. In 2012 verhoogde NASA het budget van het Near-Earth Object-programma van zes miljoen naar twintig miljoen dollar. Door de verhoogde prioriteit op de agenda van NASA hebben de Amerikanen 98 procent van alle aardscheerders gevonden. Naar verwachting zijn er in totaal zo’n 3.200 tot 6.200 aardscheerders in het heelal.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd