3000 jaar oude trompet speelt weer

Archeologen hebben in Peru diverse schelpen gevonden. De schelpen, die door de Inca’s versierd werden met allerlei ornamenten, deden zo’n 3000 jaar geleden dienst als muziekinstrument. De vondst bood de archeologen de kans om deze instrumenten weer eens te bespelen en het effect ervan te analyseren. En het geluid blijkt best angstaanjagend…

De muziek kan wel eens gebruikt zijn tijdens religieuze ceremonieën, zo concluderen de onderzoekers. Het geluid dat de schelpen voortbrengen, is krachtig. “Je voelt het echt in je borst,” vertelt onderzoeker Jonathan Abel.

Andes
Het gaat in totaal om twintig schelpen, oftewel: Strombus galeatus. Ze werden gevonden nabij Chavín de Huántar: een oud ceremonieel centrum in de Andes. De Inca’s polijstten de schelpen zorgvuldig, verfden ze en kerfden er symbolen in. De schelpen hadden bovendien welgevormde mondstukken.

Twee tonen
Om te horen hoe dat 3000 jaar geleden allemaal klonk, reisden de onderzoekers met microfoons, de schelpen en muzikanten naar Chavín de Huántar. De instrumenten waren in staat om twee tonen voort te brengen en de muzikanten wisselden van toon door hun hand rondom de opening van de schelp te leggen.

MEER WETEN?

Dan is het artikel over akoestische archeologie iets voor u!

Schrikken
De onderzoekers waren ook benieuwd hoe het instrument in de ceremoniële kamer zou klinken. Daarom legden ze de geluiden van de schelpen vast en reconstrueerden de kamer waarin de instrumenten gevonden waren op de computer. Ze ontdekten dat de muziek in die kamer van alle kanten tegelijk leek te komen. Dat kan wat verwarrend zijn geweest voor de gelovigen die hier duizenden jaren geleden bij elkaar kwamen. “Werden ze (de schelpen, red.) gebruikt om mensen te laten schrikken?” vraagt Abel zich hardop af. “Er zijn nog veel vragen.”

Benieuwd hoe de 3000 jaar oude trompetten klinken? U hoort het hier (samenspel) of hier (solo).

Een versierde schelp van de Inca's. Foto: Jyri Huopaniemi

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd