3200 jaar oud skelet van man met kanker ontdekt

lesion

Wetenschappers hebben in Soedan het skelet van een jonge man met uitgezaaide kanker teruggevonden. De man leefde zo’n 1200 voor Christus. Het skelet is daarmee het oudste complete skelet dat ooit van een mens met uitgezaaide kanker is teruggevonden en bewijst dat kanker duizenden jaren geleden al voorkwam.

Onderzoekers ontdekten de resten in het huidige Soedan. Ze behoren toe aan een jonge, volwassen man. Uit een analyse van de resten bleek dat de man aan kanker leed en dat die kanker naar andere delen van zijn lichaam was uitgezaaid. “Onze analyse laat zien dat de vorm van kleine laesies op de botten (zie afbeelding hierboven) enkel veroorzaakt kunnen zijn door een gezwel in de zachte weefsels,” vertelt onderzoeker Michaela Binder. “De exacte oorsprong is onmogelijk te bepalen op basis van de botten alleen.”

Hoe de man de ziekte opliep, is eveneens onduidelijk. Het kan het resultaat zijn van zijn omgeving: denk aan kankerverwekkende stoffen in rook. Maar er kunnen ook genetische factoren of een infectieziekte achter zitten.

Het is desalniettemin een belangrijke vondst. Vandaag de dag komt kanker veel voor. In resten van mensen die lang geleden leefden, treffen we de ziekte echter maar relatief weinig aan. Zo ontstond het idee dat kanker een vrij moderne ziekte was. Deze vondst schrijft dat tegen. Blijkbaar kwam kanker 3200 jaar geleden al voor. “We weten heel weinig over de ouderdom, epidemiologie en evolutie van kanker in eerdere menselijke bevolkingsgroepen – even afgezien van enkele tekstuele referenties en een klein aantal skeletten met sporen van kanker.” Het complete skelet dat nu in Soedan is teruggevonden, kan ons meer inzicht geven in de evolutie en geschiedenis van de ziekte en wellicht zelfs handvaten bieden voor de behandeling ervan.

Bronmateriaal

"Archaeologists discover the earliest complete example of a human with cancer" - Dur.ac.uk
De foto bovenaan dit artikel is afkomstig van British Museum.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd