3D-printer kan nu ook met embryonale stamcellen printen

embryonale stamcel

Wetenschappers zijn er voor het eerst in geslaagd om een 3D-printer met embryonale stamcellen te laten printen. Een doorbraak: deze stamcellen kunnen zich namelijk oneindig delen en uitgroeien tot bijna elke celsoort die in ons lichaam voorkomt.

Het is niet voor het eerst dat een 3D-printer menselijke cellen produceert. Het is wel voor het eerst dat een 3D-printer met zeer kwetsbare embryonale stamcellen werkt. Dat is te lezen in het blad Biofabrication.

Het werk van de onderzoekers heeft tal van implicaties. Zo kan het orgaandonaties in de toekomst wel eens overbodig maken. “Op de lange termijn voorzien we dat deze technologie verder ontwikkeld wordt en 3D-organen van de eigen cellen van de patiënt maakt,” vertelt onderzoeker Will Shu. Die 3D-organen kunnen dan gebruikt worden om organen die niet meer (goed) functioneren, te vervangen. “Hiermee maken we orgaandonatie overbodig, net als onderdrukking van het immuunsysteem en ook het probleem van orgaanafstoting is daarmee opgelost.” Omdat de organen uit cellen van de eigen patiënt zijn ‘geprint’, zal het lichaam deze immers niet afstoten.

Maar het werk heeft meer voordelen. Zo kunnen onderzoekers nu met embryonale stamcellen printen en deze uit laten groeien tot de meest uiteenlopende weefsels die in het menselijk lichaam voorkomen. Medicijnen kunnen vervolgens op die weefsels worden getest. Hierdoor zouden dierproeven overbodig worden en kan de ontwikkeling van medicijnen wellicht sneller verlopen: onderzoekers kunnen immers direct achterhalen wat een medicijn met menselijke cellen doet.

Bronmateriaal

"Printed human organs for testing and transplantation" - HW.ac.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Ryddragyn (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd