3D-printer print bot-achtig materiaal

Wetenschappers hebben met behulp van een printer een bot-achtig materiaal ontwikkeld. En dat biedt mogelijkheden!

Het materiaal voelt aan als bot. Ziet er ook net zo uit als bot. En in grote lijnen gedraagt het zich ook nog eens als bot. En de eerste experimenten met het materiaal zijn veelbelovend.

Konijn
De onderzoekers testten het materiaal in ratten en konijnen. En met succes. Het zou zomaar kunnen dat ook mensen binnen enkele jaren het gemak van deze methode kunnen ervaren.

WIST U DAT?

…de 3D-printer voor thuis er nu echt aan komt?

Herstellen
Het is niet de bedoeling dat het materiaal echte botten gaat vervangen. In plaats daarvan moet het bot helpen om zichzelf te herstellen. Als een bot beschadigd is geraakt, kan dit materiaal dienst doen als een soort ‘steiger’ waarlangs nieuw botweefsel kan worden aangemaakt. Na verloop van tijd lost het geprinte materiaal vanzelf op.

Op maat
Onderzoeker Susmita Bose ziet het al helemaal voor zich. In de toekomst kunnen dokters aangetast botweefsel gewoon herstellen met een op maat geprint nieuw stukje ‘steiger’. “Als een dokter een CT-scan van een mankement maakt dan zetten wij het om in een CAD-bestand,” vertelt Bose.

Wanneer het bot-achtige materiaal af is, moeten cellen de rest doen. En dat werkt, zo blijkt. Al binnen een week kunnen nieuwe cellen de steiger ‘bekleden’.

Bronmateriaal

"3D printer used to make bone-like material" - WSUtoday.wsu.edu
De tekening bovenaan dit artikel is gemaakt door Leonardo Da Vinci.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd