3D-scherm van de toekomst is weefwerk

Grote kans dat 3D-schermen in de toekomst geweven worden. En wel van gloednieuwe vezels die onderzoekers hebben ontwikkeld.

De vezels zijn het werk van het Massachussetts Institute of Technology (MIT). Ze presenteren de vezels in het blad Nature Photonics.

Richting
De vezels zijn ietsje dikker dan een menselijke haar. Wat de vezels zo bijzonder maakt, is het feit dat deze licht langs de volledige lengte in elke richting kan uitstralen.

Hoe werkt het?
De vezel heeft een holle kern. Rond de kern zitten verschillende lange materialen die elk hun eigen optische kenmerken hebben. Samen werken ze als een soort spiegel. In de holle kern bevindt zich een druppel die door de vezel kan reizen. Wanneer deze druppel van energie wordt voorzien, geeft deze licht. Dit licht wordt door de spiegels heen en weer gekaatst. Rond de kern bevinden zich vier kanalen die gevuld zijn met vloeibaar kristal. Deze kristallen bepalen de helderheid van het licht dat wordt uitgestoten.

WIST U DAT…

…onzichtbaarheidsmantels tegenwoordig ook in 3D werken?

3D
Door de vloeibare kristallen aan weerszijden van een vezel tegelijkertijd te activeren is het in principe mogelijk om mensen aan beide zijden van de vezel precies hetzelfde te laten zien (en dus geen beeld dat een spiegelbeeld van het beeld aan de andere zijde is). Maar door de vloeibare kristallen niet gelijktijdig op te laten gaan, is het mogelijk om verschillende mensen verschillende beelden te laten zien. Sterker nog: het moet mogelijk zijn om het linkeroog van mensen andere dingen te laten zien dan het rechteroog. Oftewel: de methode kan wel eens geschikt zijn voor 3D-beelden waarbij u geen brilletje nodig heeft.

Pixel
Toch hebben de onderzoekers eerst nog wel een lange weg te gaan. Elke vezel vormt nu één pixel. Om de vezels echt nuttig te maken, moeten de onderzoekers ervoor zorgen dat de pixel (de druppel water in de kern) snel genoeg door de vezel beweegt zodat mensen geen punt, maar een lijn zien. Ook zullen er meer kanalen met vloeibare kristallen rond de vezel moeten komen. Maar dat laatste is volgens de onderzoekers geen probleem.

Een 3D-scherm gemaakt van deze vezels is misschien nog ver weg: de onderzoekers zien wel andere mogelijkheden. Zo kan de techniek ook gebruikt worden om medische apparatuur of medicijnen heel selectief met een stroom licht te activeren.

Bronmateriaal

"Fiber laser points to woven 3-D displays" - MIT.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Greg Hren.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd