500.000 asteroïden in één filmpje

In de periode tussen 1980 en 2010 hebben wetenschappers meer dan 500.000 asteroïden ontdekt. Wanneer en waar deze ruimte-objecten voor het eerst gezien werden, is nu in een bijzonder filmpje vastgelegd. U ziet het zonnestelsel en kijkt toe hoe het heelal zich over een periode van dertig jaar ‘vult’ met steeds meer opgemerkte asteroïden.

Voor het goede zou u dit filmpje even op volledig scherm moeten bekijken. Dan kunt u het effect van het onderzoek van de afgelopen dertig jaar pas echt goed zien. Let u daarbij ook vooral op de teller die beneden in de linkerhoek loopt. Deze houdt het aantal ontdekte asteroïden bij.

Kleur
De kleur van de asteroïden geeft aan hoe dicht deze bij de aarde in de buurt komen. Een asteroïde die in de buurt van de aarde komt, heeft een geel kleurtje gekregen. De aardscheerders (asteroïden wiens baan de baan van de aarde kruisen) zijn rood. Alle andere asteroïden zijn groen.

Piek
Opvallend genoeg neemt het aantal ontdekte asteroïden vanaf 1995 sterk toe. Dat komt doordat er vanaf dat moment zeer intensief geobserveerd werd. Aan het begin van 2010 zien we nog zo’n piek en dat is te danken aan WISE (Widefield Infrared Survey Explorer).

Het filmpje is gebaseerd op gegevens van het programma astorb.dat. Dit programma bevat astronomische data en is samengesteld door wetenschapper Ted Bowell.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd