600 jaar oude wormen en meer..veel meer

Begin deze week kwam een einde aan een tien jaar durend onderzoek: Census of Marine Life. Een groep van 80 wetenschappers hield zich wereldwijd bezig met alles wat in het water leeft. Het resultaat van deze missie is overweldigend: er zijn zeker duizenden nieuwe soorten ontdekt. We zetten zomaar enkel bijzondere vondsten voor u op een rij.

De wetenschappers stuitten in de oceaan op bijzonder oude wormen. Het gaat om kokerwormen – Escarpia laminata – die in de donkerte van diepe zeeën verblijven. Ze zijn ongeveer een meter lang en kunnen wel 600 jaar oud worden. Daarmee zijn ze één van de langst levende diersoorten op aarde.

Oester
Een andere ontdekking is de gigantische oester Neopycnodonte zibrowii. Ook deze soort werd tijdens de Census of Marine Life ontdekt. Het dier leeft in diepe kliffen. Met behulp van koolstofdatering konden de onderzoekers vaststellen dat het organisme zo’n honderd tot vijfhonderd jaar oud kan worden.

Microben
De onderzoekers ontdekten tevens dat zo’n negentig procent van de levende biomassa in de oceanen bestaat uit microben. Voor elke levende mens leven er in de oceaan miljarden microben die samen net zoveel wegen als 35 olifanten.

Haringen
De wetenschappers stuitten tijdens hun onderzoek ook op miljoenen haringen. Deze vormden in de Golf van Maine een school ter grootte van Manhattan. Per 0,8 vierkante meter bevonden zich soms wel meer dan acht van deze 30 centimeter lange vissen.

201.206 soorten
Eerder deze week werd al bekend dat er volgens de Census of Marine Life zo’n 201.206 soorten in de zee leven. Maar dat is nog lang niet alles, zo blijkt. Hoewel het onderzoek zeer omvangrijk was en zo’n 650 miljoen dollar heeft gekost, is nog lang niet elk hoekje van de oceaan bezocht. Zeker 20 procent van de oceanen moet nog worden onderzocht en de kans is groot dat daar nog eens honderdduizenden nieuwe soorten leven.

National Geographic maakte een overzicht met foto’s van de meest bijzondere ontdekkingen die de onderzoekers de afgelopen tien jaar tijdens de Census of Marine Life deden. U vindt het overzicht hier. Een aanrader!

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd