78 miljoen jaar oude foetus ontdekt

Wetenschappers hebben in een zeer oud zeereptiel een foetus aangetroffen. Het bewijs dat het reptiel levendbarend was.

Het gaat om een plesiosaurus: een enorm reptiel dat in de tijd van de dinosaurussen over de zeeën heerste. De wetenschappers troffen de restanten van een 4,5 meter lang vrouwtje aan. Tot hun verrassing bevond zich in haar een foetus. Daarmee is dit de eerste plesiosaurus waarvan we het geslacht met zekerheid weten. Ook bewijst het dat het enorme zeereptiel geen eieren legde, maar levendbarend was.

Te groot
En dat is ergens logisch. De eieren van reptielen zijn hard en kunnen alleen op het land uitkomen. De enorme plesiosaurus was niet in staat om uit het water te kimmen.

WIST U DAT…

…eerder dit jaar de grootste vleesetende dinosaurus ooit werd ontdekt?

Gigantisch
Wat wel heel verrassend was, is de grootte van de foetus. Volgens de onderzoekers was het jong vrij groot en zou het zeker 1,6 meter lang zijn geweest bij de geboorte. “Alle andere zeereptielen uit deze tijd hadden meerdere, kleine baby’s,” stelt onderzoeker F. Robin O’Keefe. Maar de plesiosaurus heeft er maar één.

Dom
Dat heeft gevolgen voor de manier waarop de dieren voor hun jongen zorgden. Dieren die maar één jong tegelijkertijd op de wereld zetten, besteden meestal meer zorg aan de jongen. Ook leven ze vaak in grote groepen. Mogelijk geldt dat ook voor de plesiosaurus. Maar dat moet eerst nog bewezen worden. Lang niet alles wijst er namelijk op dat de dieren heel sociaal waren. Sociale dieren zijn meestal heel intelligent: het leven in groepen vraagt veel van het brein. “Het probleem is dat zij (de plesiosaurus, red.) echt heel dom waren,” stelt O’Keefe. De dieren hadden een heel klein brein waar haast geen hersenen in pasten.

Het bijzondere fossiel van moeder en kind bekijken? Dat kan. Het wordt op dit moment tentoongesteld in het Natural History Museum in Los Angeles.

Bronmateriaal

"Plesiosaurs gave birth to big babies" - Newscientist.com
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door Dmitry Bogdanov (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd