Aanstellers opgepast: grieptest komt eraan

Slecht nieuws voor degenen die de eerste en beste herfstdag aangrijpen om onder het mom van ‘zware griep’ met een lichte verkoudheid thuis te blijven. Wetenschappers zijn op korte termijn in staat om met een simpele bloedtest onderscheid te maken tussen een onschuldige verkoudheid en echte griep. Dat blijkt uit onderzoek.

Volgens de onderzoekers is een kijkje in het bloed van de zieke voldoende om te achterhalen hoe serieus het is en of er spoedig moet worden ingegrepen. Het kan de redding van werkgevers met aanstellerig personeel zijn, maar er zijn nog veel belangrijkere toepassingen.

Pandemie
“Huidige methodes voor een goede diagnose kosten veel tijd en zijn arbeidsintensief,” weet onderzoeker Aimee Zaas. “En ze zijn lang niet altijd accuraat. Dat betekent dat huisartsen soms overbezorgd zijn en onnodig antibiotica voorschrijven. Tijdens een pandemie heeft dat echte consequenties, omdat de kans dat de infectie zich verspreidt groter is.”

Rhinovirus
De onderzoekers bestudeerden het bloed van gezonde mensen en mensen met het rhinovirus. Dit virus veroorzaakt verkoudheid en griep. Het team ontdekte dat elke virale infectie het lichaam stimuleert om bepaalde moleculen aan te maken. Door deze in het bloed op te zoeken, kan bepaald worden of sprake is van griep of verkoudheid. Uit het onderzoek blijkt dat de bloedtest voor 95 procent betrouwbaar is.

Nader onderzoek moet ertoe leiden dat de test zo spoedig mogelijk in ziekenhuizen beschikbaar komt. “Dit geeft patiënten eerder toegang tot antivirale medicijnen, maar kan ook een accurate waarschuwing voor een naderende pandemie opleveren.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd