Aantal gevallen van knokkelkoorts in tien jaar verdubbeld

Het aantal gevallen van knokkelkoorts – een dodelijke parasitaire aandoening – is het afgelopen decennium verdubbeld. Dat meldt de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO). De WHO beschouwt de ziekte als een grote bedreiging van de wereldwijde volksgezondheid en roept landen op om actie te ondernemen. Tweevijfde van de wereldbevolking loopt het risico de ziekte te krijgen.

Knokkelkoorts lijkt qua ziektebeeld sterk op de griep en wordt overgedragen door de mug Aedes aegypti. Knokkelkoorts is in veel gevallen dodelijk.

Preventie
Het aantal mensen met het virus neemt snel toe. Ook in gebieden waar knokkelkoorts normaal gesproken geen rol speelt. De WHO ziet dat als een teken dat er moet worden ingegrepen. Vooral op het gebied van preventie – betere sanitaire voorzieningen – en controle kan er nog veel verbeterd worden, zo concludeert Shin Young-soo, regionaal directeur van het WHO.

Filipijnen
Met name in het westelijk deel van het Pacifisch gebied wint de ziekte terrein. Het aantal gevallen is er het afgelopen decennium verdubbeld en alleen dit jaar al is er een flinke stijging in het aantal patiënten te zien. De Filipijnen en Laos zijn het zwaarst getroffen.

Tweederde
In totaal loopt ongeveer tweederde van de wereldbevolking het risico om de ziekte te krijgen. Het gaat dan om 2,5 miljard mensen, waarvan zeventig procent in het westen van het Pacifisch gebied woont.

Onderzoekers weten niet goed waardoor het aantal gevallen van knokkelkoorts zo kan oplopen. Mogelijk hebben de hogere temperaturen en toegenomen regenval er iets mee te maken. Dat zijn namelijk factoren die eraan bijdragen dat de A. aegypti floreert.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd