‘Aan/uitknop’ veroorzaakt trillen bij Parkinson

Wat gebeurt er in de hersenen als een parkinsonpatiënt gaat trillen? Wetenschappers van het UMC St Radboud zochten het uit en ontdekten dat een ‘aan/uit-knop’ en ‘dimmer’ het trillen veroorzaakt.

De onderzoekers verzamelden een grote groep parkinsonpatiënten. De helft van de patiënten had last van trillen. De andere helft trilde niet. Vervolgens onderzochten de wetenschappers de hersenen van de proefpersonen met verschillende scans.

Dopamine
Al snel bleek er een verschil te zijn tussen het brein van mensen die wel en de mensen die niet trilden. De mensen die last hadden van trillingen hadden in het hersengebied globus pallidus veel minder dopamine dan de patiënten zonder trillingen.

Netwerk
Wanneer het trillen begint, wordt de globus pallidus actief en dit deel van de hersenen schakelt ook de andere hersengebieden zoals de cerebellum en de thalamus in. En hierdoor ontstaat het trillen. Het is dus niet één hersengebied, maar een netwerk.

Lichtschakelaar en -dimmer
De onderzoekers vergelijken het zelf met een lichschakelaar en een lichtdimmer. De globus pallidus is de schakelaar. Deze start de trilling. Een ander netwerk werkt als lichtdimmer en bepaalt hoe ernstig het trillen is.

De studie – die in het blad Annals of Neurology is verschenen – biedt handvaten voor nader onderzoek. Zo kunnen wetenschappers nu gaan uitzoeken of het mogelijk is om de ‘schakelaar’ oftewel de globus pallidus uit te zetten als de trillingen beginnen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd